project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Tuberculose

Afspraak maken of vragen

Als u ons poli tuberculosebestrijding wilt bezoeken, maak dan een afspraak.


Wat moet u meenemen?

Als u een afspraak bij ons hebt, neem dan altijd de ingevulde gezondheidsverklaring mee.


Immigrantenspreekuur

Moet u in opdracht van de immigratie- en naturalisatiedienst (IND) op tuberculose worden onderzocht? Kijk dan eerst op de website van het Tuberculosefonds of dit nodig is. Een tuberculoseonderzoek geldt namelijk niet voor iedereen.

Als u voor onderzoek moet komen, maak dan een afspraak via de afdeling Tuberculosebestrijding via telefoonnummer (070) 3537169 of via de mail. ggd.tbc@ggdhaaglanden.nl. Maakt u een afspraak voor meer dan 2 personen, stuur dan een mail.


Belangrijk om te weten voor het immigrantenspreekuur

  • Bent u langer dan 24 weken zwanger? Geef dit dan door aan de medewerker.
  • Neem uw paspoort/identiteitsbewijs en uw verwijzingsformulier tuberculoseonderzoek mee naar uw afspraak.
  • Neem het IND-formulier ingevuld mee. U kunt het hier downloaden.


IND formulier Nederlands (PDF, 56 kB)

IND formulier Engels (PDF, 77 kB)


Heeft u vragen over de infectieziekte tuberculose (TBC)? Neem dan telefonisch contact op met onze afdeling Tuberculosebestrijding.

Baby's BCG-vaccinatie

Tuberculose is een besmettelijke ziekte. Kleine kinderen kunnen er erg van ziek worden. De BCG-vaccinatie beschermt tegen de ernstige gevolgen.


In veel landen komt tuberculose voor. De GGD adviseert de vaccinatie voor uw kind als:

  • het regelmatig in 1 van die landen komt.
  • en contact heeft met de mensen die er wonen. Tuberculose zit meestal in de longen.

Wat kunt u doen?

Check altijd of het land waar uw kind net vandaan komt of waar het binnenkort naartoe gaat op de lijst staat van landen waar tuberculose voorkomt. De complete lijst van landen vindt u op tbc-online.nl.


Vul het land in waarover u informatie wilt hebben. Dan ziet u of inenting voor uw kind nodig is.

Wanneer wordt uw kind ingeënt?

In Nederland worden kinderen gevaccineerd waarvan 1 of beide ouders uit een risicoland komt/komen. Dit gebeurt bij voorkeur voordat uw kind op reis gaat. Ook bij langdurige reizen naar een risicoland kan deze vaccinatie geadviseerd worden.

Vragenlijst

Wanneer uw kind een afspraak heeft op ons spreekuur ontvangt u een uitnodiging met daarbij een vragenlijst. Vul deze vragenlijst vooraf in en neem deze mee naar de afspraak.

Als u 1 of meerdere vragen met “ja” beantwoordt, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 070-3537169 of via de mail: ggd.tbc@ggdhaaglanden.nl.

Wat neemt u mee bij de afspraak?

Prijslijst tuberculose


Röntgenfoto

€ 45,00

Mantoux / Tuberculine huidtest

€ 31,00

BCG (incl. Mantoux)

€ 31,00

Gamma Interferon (IGRA)

€ 78,00

CD foto

€ 11,00

Kopie verklaring

€ 13,00


U kunt bij ons alleen met pin betalen. Contant geld kunnen wij helaas niet accepteren.

Wat is tuberculose?

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie (Mycobacterium tuberculosis). De meest voorkomende vorm van tuberculose is longtuberculose. Maar tuberculose komt ook voor in andere delen van het lichaam, zoals nieren, gewrichten en klieren.

Is tuberculose besmettelijk?

Patiënten met longtuberculose kunnen besmettelijk zijn voor andere mensen wanneer door hoesten bacteriën in de lucht komen. Inademing van deze bacteriën kan tot infectie leiden. In de longen kunnen deze bacteriën na enige tijd of pas na jaren een ontsteking veroorzaken. Via bloed- en lymfebanen kunnen na een infectie de bacteriën ook in andere organen terechtkomen en daar een tuberculeuze ontsteking veroorzaken.

Gelukkig krijgt gemiddeld slechts 10% van de geïnfecteerde mensen de ziekte tuberculose. Het lichaam maakt afweerstoffen die meestal voldoende krachtig zijn om een ontsteking in onze organen te voorkomen, terug te dringen of te genezen.

Herkennen en genezen tuberculose

Als u besmet bent, merkt u daar niets van. Pas na vele maanden (of zelfs na jaren) kunt u er ziek van worden.

Klachten

De klachten die voorkomen bij tuberculose zijn hele algemene klachten, die ook bij heel veel andere ziektebeelden kunnen optreden. Dit maakt het herkennen van de ziekte vaak lastig. De meest voorkomende klachten in het beginstadium van tuberculose zijn:

  • nachtzweten;
  • vermoeidheid;
  • koorts;
  • gebrek aan eetlust;
  • gewichtsverlies.

Mensen met longtuberculose hebben meestal al langere tijd (langer dan 3 weken) hoestklachten en geven soms wat (bloederig) slijm op.

Genezen

Met medicijnen is tuberculose meestal goed te genezen.

Meer over tuberculose