project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Testbeleid zorgmedewerkers buiten ziekenhuis

Testen op het coronavirus (COVID-19)

Heeft u algemene vragen over het coronavirus? Dan kunt u bellen naar het landelijke informatienummer 0800-1351. Dit nummer is elke dag bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur.

GGD Haaglanden is telefonisch bereikbaar op 088 35 50 100.
Maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur
Zaterdag en zondag van 8:30 tot 13:00 uur


Sinds 1 juni kan iedereen met milde klachten (hoesten, verkoudheid en/of koorts) door de GGD getest worden op het coronavirus (dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt).

Op deze pagina vindt u actuele informatie over het testen.


Hoe meld ik me aan voor een test?

De Rijksoverheid heeft het landelijke telefoonnummer 0800-1202 opgezet voor het maken van een afspraak. Dit geldt voor alle drie onze testlocaties. Bent u doof of slechthorend? Ook dan kunt u bellen, via de Teletolkdienst van KPN. Met de Tolkcontact-app kan het ook. Zie voor meer informatie hierover de website van Tolkcontact en KPN. Is het voor u niet mogelijk om te bellen of de tolkdienst te gebruiken, dan kunt u een e-mail sturen naar coronatest@ggdhaaglanden.nl. Geeft u in de e-mail aan dat u zich wilt aanmelden voor een test en wat de reden is dat u het landelijke nummer niet kunt gebruiken. Stuur in uw e-mail geen persoonlijke informatie, behalve uw bereikbaarheidsgegevens. De GGD neemt dan contact met u op. U wordt zo snel mogelijk getest. Afspraken worden gemaakt in volgorde van aanmelding, tot maximaal twee werkdagen vooruit.


Voor zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis geldt dat zij zichzelf – na afstemming met de werkgever -  kunnen aanmelden voor een test via het landelijke telefoonnummer 0800-1202. Zorgmedewerkers in het ziekenhuis kunnen zich laten testen via de binnen het ziekenhuis afgesproken route.


Wanneer en waar kan ik me laten testen?

Via landelijke telefoonnummer 0800-1202 maakt u een afspraak voor een test bij GGD Haaglanden. Onze testlocatie bevindt zich achter het Van der Valk hotel aan de Gildeweg 1, 2632 BD in Nootdorp. We vragen mensen bij voorkeur alleen en per auto te komen. De testlocatie is zeven dagen per week geopend. De locatie is alleen op afspraak te bezoeken. Nadat u een afspraak heeft gemaakt via landelijke telefoonnummer 0800-1202, krijgt u per e-mail een bevestiging.

Naaldwijk en Leidschendam

Sinds maandag 8 juni kunt u op werkdagen ook in Naaldwijk en Leidschendam getest worden op het coronavirus. Dit kan op werkdagen tegenover het gemeentekantoor Laan van de glazen stad 1 in Naaldwijk en bij HMC Antoniushove in Leidschendam. Ook voor de testlocatie in Naaldwijk maakt u een afspraak via landelijke telefoonnummer 0800-1202. De locatie is per fiets, lopend of per auto bereikbaar.


Hoe werkt de test?

Bij de testlocatie in Nootdorp rijden de auto's naar het afnamepunt. U moet zich bij aankomst legitimeren. Daar staan medewerkers van de GGD klaar. U krijgt ter plekke aanwijzingen. Met een wattenstaafje neemt de medewerker van de GGD eerst uit de keel en daarna uit de neus wat materiaal af. Tijdens de test kunt u in de auto blijven zitten met het portier open. Na afloop van de test rijdt u de teststraat weer uit.

De testpunten in Naaldwijk en Leidschendam zijn alleen lopend toegankelijk. Als u hier met de auto naartoe komt, moet u deze vooraf parkeren.Hoeveel kost de test?

U betaalt niet voor de test. De kosten worden door het Rijk gedekt vanuit het Openbare Gezondheidszorg (OGZ)-budget.

Hoe lang duurt het voordat de testuitslag bekend is?

De uitslag kunt u 24 tot 48 uur na afname van de test verwachten. Mochten er heel veel aanvragen tegelijk zijn, dan kan het iets langer duren. Bij een positieve uitslag nemen wij telefonisch contact met u op. Is de uitslag negatief, dan neemt het landelijk callcenter daarover telefonisch contact met u op. Wij adviseren u om thuis te blijven in afwachting van de testuitslag.


Kan mijn kind ook getest worden?

Als uw kind klachten heeft die passen bij het coronavirus kan het getest worden. Zie ook de factsheet over het testen van kinderen.


Kinderen kunnen een coronatest als onprettig ervaren. Zij vinden de wattenstok die diep in hun neus- en keelholte gaat onaangenaam. We adviseren ouders om hun kinderen hierop voor te bereiden. Ook kunnen zij hun kinderen vooraf vertellen dat de verpleegkundigen beschermende kleding aan hebben.

Het belang van de uitslag van een coronatest moet opwegen tegen het belang van het kind om de test niet te ondergaan. Uit lopend onderzoek blijkt dat er weinig kinderen besmet zijn met COVID-19. Bovendien verloopt de ziekte bij kinderen mild en hebben zij weinig tot geen last van de infectie. Ook de overdracht van het virus van kinderen onderling of van kinderen naar volwassenen komt niet vaak voor. Twijfelt u? De GGD kan samen met u bespreken of het testen van uw kind noodzakelijk is.


  • Kinderen 0 t/m 6 jaar
    Voor een afspraak bellen ouders/verzorgers met GGD Haaglanden: 088-3550100 optie 0 vervolgens optie 3 en tot slot optie 1.
  • Kinderen 7 t/m 17 jaar
    Voor een afspraak belt u met 0800-1202.


Vragen?

Met vragen kunt u bellen naar het landelijke informatienummer 0800-1351. Dit nummer is elke dag bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur.


Downloads

Factsheet testen kinderen (PDF, 537 kB)