project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Testbeleid zorgmedewerkers buiten ziekenhuis

Testen op het coronavirus (COVID-19)

Heeft u algemene vragen over het coronavirus? Dan kunt u bellen naar het landelijke informatienummer 0800-1351. Dit nummer is elke dag bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur.

GGD Haaglanden is van maandag t/m zondag van 8:30 tot 17:00 uur telefonisch bereikbaar op 088 35 50 100.


Online uitslag raadplegen

U kunt de uitslag van uw test ook op coronatest.nl raadplegen. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig.Sinds 1 juni kan iedereen met milde klachten (hoesten, verkoudheid en/of koorts) door de GGD getest worden op het coronavirus (dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt).


Op deze pagina vindt u actuele informatie over het testen.


Hoe meld ik me aan voor een test?

Bel 0800-1202 of maak een afspraak via de website www.coronatest.nl. U kunt op 2 manieren een afspraak maken:

 • Bellen voor een afspraak: 0800-1202 is elke dag bereikbaar van 08:00 tot 20:00 uur. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Blijf thuis en ga alleen naar buiten voor de test.
 • Online een afspraak maken: U logt voor het online maken van een afspraak in met uw DigiD.


Dit geldt voor alle zes onze testlocaties. Bent u doof of slechthorend? Ook dan kunt u bellen, via de Teletolkdienst van KPN. Met de Tolkcontact-app kan het ook. Zie voor meer informatie hierover de website van Tolkcontact en KPN. Is het voor u niet mogelijk om te bellen of de tolkdienst te gebruiken, dan kunt u een e-mail sturen naar coronatest@ggdhaaglanden.nl. Geeft u in de e-mail aan dat u zich wilt aanmelden voor een test en wat de reden is dat u het landelijke nummer niet kunt gebruiken. Stuur in uw e-mail geen persoonlijke informatie, behalve uw bereikbaarheidsgegevens. De GGD neemt dan contact met u op. U wordt zo snel mogelijk getest. Afspraken worden gemaakt in volgorde van aanmelding, tot maximaal twee werkdagen vooruit.


Testen zorpersoneel

GGD Haaglanden wil garanderen dat zorgmedewerkers uit de regio Haaglanden altijd uiterlijk binnen 24 uur na het maken van een afspraak, op COVID-19 getest kunnen worden.

De zorgmedewerker belt de landelijke afsprakenlijn (0800-1202) voor een afspraak in een van de locaties in de regio Haaglanden. Sinds 12 augustus kan dat ook via de webportal van de Rijksoverheid.


Als de zorgmedewerker door de instelling niet kan worden gemist en het niet lukt om een afspraak te maken op dezelfde dag of voor 12 uur de volgende ochtend, dan kan de zorgmedewerker tussen 09.00 en 10.00 naar de teststraat in Nootdorp komen. Dit kan zonder afspraak.


Om in de teststraat zonder afspraak te worden geholpen gelden de volgende voorwaarden:

 • U bent een zorgmedewerker in de regio Haaglanden, werkzaam in/bij een zorginstelling buiten het ziekenhuis.
 • u heeft een brief of een e-mail van de werkgever waaruit blijkt dat u een zorgmedewerker bent.
 • u heeft een ID bewijs mee naar de teststraat.


Het spreekt voor zich dat vanaf het moment dat de medewerker een afspraak (wil) maken tot aan het moment dat de uitslag bekend is de medewerker zich aan de quarantainerichtlijnen houdt.

Zorgmedewerkers in het ziekenhuis kunnen zich laten testen via de binnen het ziekenhuis afgesproken route.


Eenvoudige uitleg over coronatesten

Op de website van Steffie (initiatief van VWS) is een eenvoudige uitleg te vinden over co​rona en coronatesten. 

Wanneer en waar kan ik me laten testen?

Via landelijke telefoonnummer 0800-1202 maakt u een afspraak voor een test bij GGD Haaglanden. U kunt ook een afspraak maken via de website www.coronatest.nl.


Nootdorp

Bij de testlocatie in Nootdorp, achter het Van der Valk hotel aan de Gildeweg 1

komt u bij voorkeur per auto. Het is ook mogelijk om lopend of per fiets naar het afnamepunt te komen. U moet zich bij aankomst legitimeren. Daar staan medewerkers van de GGD klaar. U krijgt ter plekke aanwijzingen. Met een wattenstaafje neemt de medewerker van de GGD eerst uit de keel en daarna uit de neus wat materiaal af.


We vragen u om bij voorkeur lopend of per fiets naar de testlocaties in Delft, Den Haag, Naaldwijk en Leidschendam te komen. Als u hier met de auto naartoe komt, moet u deze vooraf parkeren.

Naaldwijk en Leidschendam

U kunt op werkdagen ook in Naaldwijk en Leidschendam getest worden op het coronavirus. Dit kan tegenover het gemeentekantoor Laan van de glazen stad 1 in Naaldwijk en bij HMC Antoniushove in Leidschendam (deze link opent in Google Maps).


Den Haag

U kunt u zich ook laten testen op 2 testlocaties in Den Haag:


 • Lange Lombardstraat 35 in het centrum van Den Haag
 • Bronovolaan 5 in Den Haag bij HMC locatie Bronovo


Delft

Vanaf maandag 21 september kunt u zich in Delft laten testen op het coronavirus. Dit kan op werkdagen aan de Bieslandsekade 68 in Delft.


Hoe werkt de test?

Wilt u weten wat u kunt verwachten als u getest wordt? Bekijk de uitlegvideo van de Rijksoverheid over testen op het coronavirus op YouTube.
Hoeveel kost de test?

U betaalt niet voor de test. De kosten worden door het Rijk gedekt vanuit het Openbare Gezondheidszorg (OGZ)-budget.

Hoe lang duurt het voordat de testuitslag bekend is?

De uitslag kunt u 24 tot 48 uur na afname van de test verwachten. Mochten er heel veel aanvragen tegelijk zijn, dan kan het iets langer duren. Bij een positieve uitslag nemen wij telefonisch contact met u op. Is de uitslag negatief, dan neemt het landelijk callcenter daarover telefonisch contact met u op. Wij adviseren u om thuis te blijven in afwachting van de testuitslag. U kunt de uitslag van uw test ook op coronatest.nl raadplegen. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig.


Kan mijn kind ook getest worden?

Als uw kind klachten heeft die passen bij het coronavirus kan het getest worden. Zie ook de factsheet over het testen van kinderen en meer informatie over scholen en kinderopvang en het coronavirus.


Kinderen kunnen een coronatest als onprettig ervaren. Zij vinden de wattenstok die diep in hun neus- en keelholte gaat onaangenaam. We adviseren ouders om hun kinderen hierop voor te bereiden. Ook kunnen zij hun kinderen vooraf vertellen dat de verpleegkundigen beschermende kleding aan hebben.

Het belang van de uitslag van een coronatest moet opwegen tegen het belang van het kind om de test niet te ondergaan. Uit lopend onderzoek blijkt dat er weinig kinderen besmet zijn met COVID-19. Bovendien verloopt de ziekte bij kinderen mild en hebben zij weinig tot geen last van de infectie. Ook de overdracht van het virus van kinderen onderling of van kinderen naar volwassenen komt niet vaak voor. Twijfelt u? De GGD kan samen met u bespreken of het testen van uw kind noodzakelijk is.


 • Kinderen 0 t/m 6 jaar
  Voor een afspraak bellen ouders/verzorgers met GGD Haaglanden: 088-3550100 optie 0 vervolgens optie 3 en tot slot optie 1.
 • Kinderen 7 t/m 17 jaar
  Voor een afspraak belt u met 0800-1202. U kunt ook een afspraak maken op www.coronatest.nl. hiervoor heeft u uw DigiD nodig.


Ik reis naar het buitenland. Kan ik een test en verklaring krijgen van de GGD dat ik geen coronavirus heb?

Nee, de GGD geeft geen COVID-19-vrij verklaring waarin staat dat iemand getest is en geen coronavirus heeft.

De GGD test alleen mensen die (milde) klachten hebben die passen bij het coronavirus en willen weten of ze op dat moment besmet zijn. Dit doet de GGD om de verspreiding van het virus te voorkomen en in het belang van de publieke gezondheid. De GGD test dus geen mensen zonder klachten en ook niet om het mogelijk te maken dat zij bijvoorbeeld op vakantie kunnen.


Er zijn verschillende organisaties die een COVID-19-vrij verklaring afgeven. Bijvoorbeeld bij een travel clinic of vaccinatiecentrum. Hieraan zijn kosten verbonden, die de persoon zelf moet betalen. De overheid vergoedt dit niet.


Meer informatie over het coronavirus en reizen van en naar het buitenland vindt u op deze websites van de Rijksoverheid:


Klachten?

Als u een klacht heeft over onze dienstverlening met betrekking tot corona, laat ons dat dan weten via corona.klachten@ggdhaaglanden.nl.


Vragen?

Met vragen kunt u bellen naar het landelijke informatienummer 0800-1351. Dit nummer is elke dag bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur.


Downloads

Factsheet testen kinderen (PDF, 537 kB)