project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Coronavirus

Coronavaccinatie

tegen COVID-19

Stand van zaken rondom coronavaccins

De landelijke coronavaccinatiecampagne is gestart. Het is een immense operatie waarbij miljoenen Nederlanders worden gevaccineerd om het coronavirus eronder te krijgen. Inwoners van onze regio kunnen hiervoor onder andere terecht bij GGD Haaglanden.


Heeft u algemene vragen over de coronavaccinaties of het coronavirus? Of wilt u weten wanneer u aan de beurt bent voor een vaccinatie? Bel dan het landelijke nummer 0800 - 1351 (dagelijks van 08.00 – 20.00 uur) of kijk op coronavaccinatie.nl.


Voor specifieke vragen voor de GGD Haaglanden verwijzen we u naar onze contactpagina.
Wanneer bent u aan de beurt?

De overheid bepaalt de volgorde van vaccineren. Op coronavaccinatie.nl  vindt u de landelijke vaccinatiestrategie. Met behulp van een handige tool ziet u wanneer u een uitnodiging voor een vaccinatie kunt verwachten.


Er is een planning voor zorgmedewerkers en daarnaast een planning voor mensen die niet in de zorg werken. De planning van vaccinaties is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de levering van vaccins. Meer informatie vindt u op coronavaccinatie.nl.


Van uitnodiging tot vaccinatie

GGD Haaglanden is op 11 januari gestart met het vaccineren van zorgpersoneel. We zijn eind januari gestart met het vaccineren van de eerste mobiele, thuiswonende 85-plussers tegen COVID-19. Het uitnodigen van de volgende groepen - uit de categorie vanaf 60 jaar - gebeurt gefaseerd, afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins.


U ontvangt een uitnodiging om u te laten vaccineren. Zorgmedewerkers ontvangen de uitnodiging via hun werkgever. 90-plussers ontvangen een uitnodigingsbrief van hun huisarts. Ouderen vanaf 85 jaar ontvangen een uitnodigingsbrief van het RIVM.


Hier vindt u de flyer ter voorbereiding op het vaccineren.


Komt u in aanmerking voor een coronavaccinatie? Dan verloopt het als volgt:

 • U ontvangt een uitnodiging om u te laten vaccineren.
 • In de uitnodiging staat een landelijk telefoonnummer om de afspraak te maken. Dit kan 7 dagen per week van 08.00 – 20.00 uur.
 • De telefonist stelt u een aantal vragen en plant 2 afspraken voor u in. Het vaccineren bestaat namelijk uit 2 vaccinaties. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand.
 • Na het maken van de afspraak ontvangt u via de mail een bevestiging met daarbij een gezondheidsverklaring.
 • Vul de gezondheidsverklaring in voordat u naar de afspraak gaat.
 • Zorg dat u op het afgesproken tijdstip aanwezig bent in verband met de doorstroom op de locatie.


Dit neemt u mee naar de afspraak:

 • de afspraakbevestiging,
 • de ingevulde gezondheidsverklaring (plus eventueel aanvullende informatie van uw arts),
 • uw identiteitsbewijs,
 • een mondkapje,
 • kleding waarbij u makkelijk uw mouw kunt opstropen.


U mag een begeleider meenemen naar de afspraak om u te helpen.


Waar kan ik me laten vaccineren?

Op de pagina met de vaccinatielocaties van GGD Haaglanden vindt u een overzicht en meer informatie.

Bijwerkingen

Na de prik moet u nog 15 minuten plaatsnemen in een wachtkamer om er zeker van te zijn dat u geen bijwerkingen krijgt. Na de prik kunt u een paar dagen last hebben van spierpijn of koorts. Dit is normaal. Maakt u zich zorgen? Neem dan contact op met uw huisarts.


Bent u gevaccineerd? Dan is de kans groot dat u niet (of minder) ziek wordt na een besmetting met het coronavirus. Het is nog niet bekend of iemand die gevaccineerd is het virus kan verspreiden. Daarom moet u na de prik nog wel de coronamaatregelen volgen.

Zorgmedewerker en geen uitnodiging ontvangen?

Alle zorgmedewerkers die in aanmerking komen voor het coronavaccin krijgen automatisch een uitnodiging via hun werkgever. Heeft u na 15 januari nog geen uitnodiging ontvangen? Neem dan contact op met uw werkgever.


Kleine zorgorganisaties en zzp'ers

Werkgevers die bij een koepelorganisatie zijn aangesloten, ontvangen van de koepel een uitnodigingspakket voor hun medewerkers en de zzp’ers die ze inhuren. Kleine (maar ook sommige grotere) organisaties die niet zijn aangesloten kunnen contact opnemen met de koepelorganisatie waar ze onder vallen.


Op de website van GGD GHOR vindt u meer informatie over de uitnodiging voor vaccinatie voor zzp'ers en (kleine) zorgorganisaties die niet bij een koepel zijn aangesloten.

Antwoord op de meestgestelde vragen

 • Kan ik nog besmet raken als ik gevaccineerd ben, en ben ik dan besmettelijk voor anderen?
 • Kan ik me laten vaccineren als ik medicijnen gebruik/zwanger ben/ziek ben/net een andere vaccinatie heb ontvangen?
 • Moet ik nog persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken en me aan de maatregelen houden als ik gevaccineerd ben?
 • Is het coronavaccin veilig als ik zwanger ben?


Bekijk alle vragen en bijbehorende antwoorden op de RIVM-website.

Betrouwbare informatie over coronavaccins

We kunnen ons goed voorstellen dat u meer wilt weten over de coronavaccins. Daarom zetten we een aantal betrouwbare bronnen voor u op een rij.


Over mRNA-vaccins

Hoe werken de nieuwe coronavaccins? Zijn ze veilig, wat zijn de bijwerkingen? En hoe kan het eigenlijk dat het vaccin zo snel is ontwikkeld? Bekijk de YouTube video met uitleg over mRNA-vaccins.


De Rijksoverheid heeft handige factsheets over het Pfizer/BioNTech vaccin en het Moderna vaccin.

Algemene informatie

 • Het RIVM biedt een aparte website over coronavaccinatie voor zorgprofessionals die betrokken zijn bij het vaccineren, met een e-learning over COVID-19-vaccinatie.
 • Op coronavaccinatie.nl vindt u informatie over onderwerpen als veiligheid, de verschillende soorten vaccins en de vaccinatiestrategie in Nederland.
 • Het RIVM geeft antwoord op de meest gestelde vragen over de coronavaccins. Bijvoorbeeld over vaccineren bij ziekte, medicijnen en behandelingen of tijdens de zwangerschap. Ook wordt ingegaan op de werking en de bijwerkingen van de vaccinaties.
 • Prof. Dr. Cecile van Els (hoogleraar Vaccinologie) geeft in een video antwoord op de meest gestelde vragen over de coronavaccinatie.
 • Eenvoudige uitleg over het coronavaccin vindt u op corona.steffie.nl.
 • Lareb is een meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins. Op hun website vindt informatie over bijwerkingen van de coronavaccins en de bijsluiters van Pfizer/BioNTech en Moderna. U kunt ook bijwerkingen melden.
 • De overheid heeft leaflets over vaccineren in 10 talen, waaronder Engels, Arabisch, Surinaams en Turks.

Soort vaccin

Voor wie wordt gevaccineerd met het vaccin AstraZeneca geldt een langere interval van 11-12 weken, dan bij Pfizer/BioNTech. Inmiddels leert de ervaring dat de werking van het Astra Zeneca vaccin met een interval van 11-12 weken beter is, dan bij een kortere interval. De Gezondheidsraad adviseert om de 2e prik in de 12e week na de 1e prik te geven.


Meer informatie

Heeft u algemene vragen over de coronavaccinaties of het coronavirus? Of wilt u weten wanneer u aan de beurt bent? Bel dan het landelijke nummer 0800 - 1351 (dagelijks van 08.00 – 20.00 uur), of kijk op www.coronavaccinatie.nl, www.coronavirus.nl en www.coronatest.nl.


Hebt u een vraag, opmerking of klacht over het maken van een vaccinatie-afspraak? U kunt dit doorgeven via het contactformulier op de website van de Rijksoverheid.