project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Zet je alcoholgebruik op pauze met IkPas

17 december 2018 - IkPas is een jaarlijks terugkerende campagne om tijdelijk geen alcohol te drinken. De campagne maakt mensen bewuster in het maken van een keuze om wel of niet te drinken. Bijna elk land heeft een soortgelijke actie. Zo voeren de Engelsen hun goede voornemens uit tijdens Dry January. Het doel is overal hetzelfde: gezamenlijk het alcoholgebruik even op pauze zetten.

Positieve effecten

Jaarlijks onderzoekt Tranzo, Wetenschappelijk Centrum Zorg en Welzijn van Tilburg University, de effecten van niet drinken onder deelnemers van IkPas. De positieve effecten zijn onder meer beter slapen, fitter voelen, geld uitsparen en minder kilo’s lichaamsgewicht. Het tijdelijk niet drinken draagt bovendien bij aan minder alcohol drinken ná die periode. Zes maanden na IkPas dronken de deelnemers ruim 30% minder dan vóór de actie. Bijna 60% van de deelnemers is zich na IkPas meer bewust van hun alcoholgebruik en kiezen ze bewuster of, en wanneer en hoeveel ze drinken. De helft rapporteert met IkPas het goede voorbeeld aan kinderen te geven.  


De campagne lanceert een app om deelnemers te ondersteunen. Als individu kan je deelnemen aan de actie. IkPas biedt ook pakketten voor bedrijven.


Deelname vanaf 1 januari

Aanmelden voor de IkPas-campagne kan via www.ikpas.nl. De 30-dagen actie loopt in de regio Haaglanden van 1 tot en met 30 januari 2019 met als thema “Feest in december, fris in januari". Voor mensen die de traditionele vastenperiode aan willen houden, loopt de actie van Aswoensdag tot en met de zondag voor Pasen (6 maart tot en met 14 april 2019). Deze actie duurt 40 dagen.


GGD Haaglanden ondersteunt samen met Indigo Haaglanden en Brijder Verslavingszorg deze campagne in de regio.