project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Winterregeling voor daklozen

Vanwege de weersomstandigheden gaat de winterregeling voor daklozen in op zaterdagavond 13 januari. Deze regeling is er om te voorkomen dat daklozen in de kou buiten moeten slapen en ernstige gezondheidsrisico’s lopen. Op maandagochtend 22 januari eindigt de regeling weer.

De winterregeling gaat in wanneer het vanwege de kou te gevaarlijk is om buiten te slapen, bijvoorbeeld bij vorst of een combinatie van strenge kou met harde wind en langdurige regen. Mensen kunnen hierdoor ernstig onderkoeld raken of zelfs overlijden. In de regio Haaglanden geldt deze regeling in de gemeenten Den Haag en Delft.

Zilverstraat

Haagse daklozen kunnen gratis overnachten in de winteropvang aan de Zilverstraat 40. In dit pand van Stichting Dr. Schroeder van der Kolk Bedrijven (Schroeder) is plaats voor maximaal 125 mensen per nacht. Deze extra slaapplaatsen komen bovenop de plekken in de reguliere nachtopvang voor daklozen van de Kessler Stichting en het Leger des Heils.

Daklozen krijgen naast een gratis slaapplaats ook een maaltijd en ontbijt aangeboden en kunnen zich douchen en hun kleding wassen. Verder kunnen zij met medische klachten terecht bij een sociaal verpleegkundige. Schroeder stelt haar pand beschikbaar en zorgt voor de catering en beveiliging. De begeleiding is in handen van professionele hulpverleners van het Leger des Heils en Schroeder.

Opvang voor vrouwen

De opvang aan de Zilverstraat is minder geschikt voor vrouwen. Zij kunnen terecht bij de Nachtopvang van de Kessler Stichting aan de Delagoastraat 60.

Reguliere opvang

Mensen die al verblijven in de reguliere nachtopvang van het Leger des Heils of de Kessler Stichting kunnen daar bij winterse omstandigheden tijdelijk gratis terecht. Tijdens de winterregeling vervalt de eigen bijdrage en geldt een versoepeld deurbeleid. Buitenlopers die geen gebruik kunnen of willen maken van de winteropvang, kunnen bij de instellingen een (gratis) isolerende deken krijgen

Meer informatie

De winterregeling wordt in Den Haag gecoördineerd door ons Centraal Coördinatiepunt. In Delft wordt de opvang tijdens de winterregeling verzorgd door de Stichting PerspeKtief.

Meer informatie over de winterregeling in Den Haag en Delft