project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Verspreiding van jodiumtabletten

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) start op 10 oktober met het versturen van jodiumtabletten naar 1,2 miljoen huishoudens die binnen een straal van 100 kilometer van een kernreactor wonen. In onze regio gaat het om alle kinderen tot 18 jaar. Zij krijgen vanaf 3 oktober een vooraankondiging in de brievenbus.

Waarom jodiumtabletten?

Bij een kernongeval kunnen zich via de lucht radioactieve stoffen verspreiden, waaronder radioactief jodium. Deze stof kan door opname via de schildklier op langere termijn schildklierkanker veroorzaken bij jonge mensen. Door jodiumtabletten in te nemen raakt de schildklier verzadigd met jodium, waardoor deze minder radioactief jodium opneemt en de kans afneemt om later schildklierkanker te ontwikkelen.

Wie krijgen jodiumtabletten?

Kinderen tot 18 jaar hebben de meeste kans op het krijgen van schildklierkanker door de opname van radioactief jodium via de schildklier. Hoe ouder iemand is, hoe kleiner de kans op het ontwikkelen van schildklierkanker door radioactief jodium. Daarom krijgen alle kinderen tot 18 jaar jodiumtabletten als zij tot 100 kilometer afstand van een kerncentrale wonen.

Zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen behoren ook tot de doelgroep, ter bescherming van hun ongeboren kind. Zij krijgen hierover informatie van hun verloskundige of gynaecoloog. Zwangeren kunnen de jodiumtabletten vanaf 9 oktober kopen bij apotheek of drogist (adviesprijs € 2,95). Ook mensen die niet tot de risicogroep behoren, maar de tabletten toch graag in huis willen hebben, kunnen ze zelf kopen.

Overige maatregelen

De jodiumtabletten zijn een aanvulling op andere mogelijke maatregelen, zoals schuilen of evacueren, als een kernongeval plaatsvindt. Deze kans is overigens klein, want kerncentrales moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen. Het ministerie van VWS biedt de tabletten aan, om ons land goed voor te bereiden op een mogelijk kernongeval, net zoals we ons voorbereiden op andere mogelijke incidenten.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op: www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl of bel met nummer 1400. U kunt ook gebruik maken van WhatsApp 06-55001400 of Twitter: twitter@rijksoverheid of via het contactformulier .