project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Vaccinaties? Ook voor landen rond de middellandse zee!

De zomervakantie is in zicht. Velen zoeken dan weer de zon op. U misschien ook wel. Maar wist u dat u een ziekte als besmettelijke geelzucht (hepatitis A) kunt oplopen in landen zoals Marokko en Turkije, maar ook in landen verder weg zoals Kaapverdië en Indonesië? Een vaccinatie beschermt.

Per jaar reizen ongeveer 1,25 miljoen mensen naar een land waar ziekten zoals hepatitis A voorkomen. Bijna 700.000 hiervan reist naar een ‘risicoland dichtbij’, zoals Marokko en Turkije. In deze landen komt ook hepatitis A voor. Daarvan kunt u ziek worden. Uit onderzoek blijkt dat 23% van de reizigers naar een risicoland voor Hepatitis A niet gevaccineerd is.

De prik tegen hepatitis A zit niet in het Rijksvaccinatieprogramma, het is dus geen standaard kinderprik. Kinderen en ook volwassenen kunnen een ziekte zoals hepatitis A gemakkelijk oplopen. Het is een virusziekte. Het virus kan zich na terugkomst van vakantie via de toiletten, deurklinken, kranen en handdoeken verspreiden. Hierdoor worden meer mensen ziek. Met goede voorbereidingen en een vaccinatie zijn veel gezondheidsproblemen te voorkomen.

Vergoedingen

Vergoedingen van vaccinaties zitten vaak in het aanvullend pakket. Ongeveer 70% van de reizigers heeft een aanvullend pakket. Kijk even in uw verzekering of u de vaccinaties ook vergoed krijgt.


Meer informatie

Op de website van GGD Reisvaccinaties vindt u per land de aanbevolen en verplichte vaccinaties.


Kijk op de website voor meer informatie over Hepatitis A. Download de app GGDreistmee. Handig als u op reis bent.