project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Stadionterrein ADO Den Haag vaccinatielocatie Regio Haaglanden

Het terrein van het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag is gekozen als eerste vaccinatielocatie in de regio Haaglanden. Op korte termijn wordt in opdracht van de GGD en Veiligheidsregio Haaglanden gestart met de bouw. Hiervoor zullen tenten worden opgezet die worden ingericht met ‘priklijnen’ waar zal worden gevaccineerd.

Start vaccinatie: maandag 11 januari 2021

Zorgmedewerkers van verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning ontvangen als eerste een uitnodiging voor de COVID-19 vaccinatie. Dit gebeurt vanaf 4 januari door de instelling waar zij werkzaam zijn. In onze regio start GGD Haaglanden op maandag 11 januari met het vaccineren van deze zorgmedewerkers.

Beschikbaarheid vaccin

De beschikbaarheid van vaccins is in de eerste ronde beperkt; Nederland ontvangt eerdaags vaccins van leverancier Pfizer/BioNTech. De verwachting is dat Regio Haaglanden daarvan minimaal 29.000 vaccins geleverd krijgt. Dit betekent dat er in onze regio minimaal 14.000 zorgmedewerkers gevaccineerd kunnen worden, dit omdat het vaccin van Pfizer/BioNTech in twee giften wordt gegeven, de eerste op dag 1 en de tweede op dag 22. Zeven dagen na de tweede prik zijn mensen maximaal beschermd tegen het coronavirus. Per dag zullen bij aanvang 700 vaccins gegeven worden. Er kan per dag gemakkelijk opgeschaald worden mocht dat nodig blijken.

Callcenter voor afspraken

Voor het inplannen van de afspraken zal vanaf begin januari een landelijk callcenter zijn ingericht. Op dit moment wordt er voor de vaccinaties van zorgprofessionals landelijk uitgegaan van 25 locaties, verspreid over het land. In de regio Haaglanden komt er één locatie, en wel op het terrein van het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag. Een gedeelte van het parkeerterrein P2 zal als de vaccinatielocatie dienen. Zorgmedewerkers zullen bij het maken van hun afspraak overigens zelf kunnen kiezen naar welke locatie zij gaan, dat kan bijvoorbeeld ook de locatie in Hollands Midden, Rotterdam of Kennemerland zijn.

Goedgekeurd vaccin

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft het vaccin van Pfizer/BioNTech tegen COVID-19 goedgekeurd. Dit werd kort daarop gevolgd door goedkeuring van de Europese Commissie waarmee het middel op de Europese markt mag worden gebruikt en verkocht. Pfizer/BioNTech is het eerste vaccin wat in Nederland vanaf begin januari beschikbaar is, andere volgen mogelijk later.

Nederland heeft in totaal 6 soorten vaccins aangekocht, waarvan de tweede het Moderna vaccin is. Deze wordt naar verwachting op 6 januari 2021 goedgekeurd. Moderna is op basis van hetzelfde principe ontwikkeld als het Pfizer/BioNTech vaccin, alleen op bewaarcondities flink van elkaar verschillen.