project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Gemeenten Den Haag en Westland doen mee aan het PIENTER-onderzoek

Zijn we in Nederland nog goed beschermd tegen infectieziekten zoals polio of mazelen? Dat is de centrale vraag bij het PIENTER-onderzoek dat in de komende weken in Den Haag en Westland van start gaat.

Om daar achter te komen ontvangen ruim 5.000 inwoners tussen 0 en 89 jaar een uitnodiging om mee te doen aan het PIENTER-onderzoek. Dit landelijke onderzoek wordt in 49 Nederlandse gemeenten uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in samenwerking met de GGD Haaglanden en de gemeenten Den Haag en Westland.

Hoe ziet het PIENTER-onderzoek eruit?

Wie besluit om mee te doen met het onderzoek vult een vragenlijst in over de gezondheid. Ook krijgt de deelnemer een afspraak om langs te komen op een spreekuur voor een bloed- en speekselonderzoek. In de gemeente Den Haag zijn de spreekuren op 31 mei, en 15, 22, 26 en 28 juni ingepland. In de gemeente Westland zijn de spreekuren op 20, 21 en 29 juni (locatie ’s Gravenzande) en op 4 en 5 juli (locatie Wateringen) ingepland. Deelnemers ontvangen hiervoor een vergoeding. Meedoen aan het PIENTER-onderzoek is vrijwillig.

Waarom dit PIENTER-onderzoek?

De resultaten van dit onderzoek laten zien hoe goed Nederlanders beschermd zijn tegen infectieziekten waartegen gevaccineerd wordt. Waar vroeger veel mensen aan infectieziekten stierven, is men daar tegenwoordig veel beter tegen beschermd. Als die bescherming vermindert, wordt de kans op epidemieën groter. Daarom wordt regelmatig onderzocht of de bescherming tegen infectieziekten nog optimaal is. Deelname aan het onderzoek levert een belangrijke bijdrage aan de volksgezondheid.

Je gezondheid! Ook voor een ander van belang.

Meer informatie

www.rivm.nl/pienteronderzoek