project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

IkPas: zet je alcoholgebruik op pauze

16 december 2019 - IkPas is een jaarlijks terugkerende campagne om tijdelijk geen alcohol te drinken. De campagne maakt mensen bewuster of, wanneer en hoeveel ze drinken. Bijna elk land heeft een soortgelijke actie. Zo voeren de Engelsen hun goede voornemens uit tijdens Dry January. De campagne in januari 2019 was een succes met meer dan 1.300 deelnemers in de regio Haaglanden. Een verdubbeling ten opzichte van 2018.

Jaarlijks onderzoekt Tranzo, het Wetenschappelijk Centrum Zorg en Welzijn van Tilburg University, de effecten van niet drinken onder deelnemers van IkPas. Veel deelnemers ervaren lichamelijke voordelen. Zo voelt 62% zich bijvoorbeeld fysiek fitter, slaapt 55% beter en verliest 32% gewicht. Het tijdelijk niet drinken draagt bovendien bij aan minder alcohol drinken ná die periode. Zes maanden na IkPas dronken de deelnemers ruim 30% minder dan vóór de actie. 64% kan na afloop van de actie beter 'nee' zeggen tegen alcohol.

30 dagen in januari

Aanmelden voor de IkPas-campagne kan via www.ikpas.nl. Hier kunnen deelnemers terecht voor vragen, tips enzovoort. De campagne biedt ook een app om deelnemers te ondersteunen. Je kunt als individu meedoen aan de actie en IkPas biedt ook pakketten voor bedrijven. De 30 dagen-actie loopt in de regio Haaglanden van 1 tot en met 30 januari 2020.

GGD Haaglanden ondersteunt deze bewustwordingscampagne in de regio samen met Indigo Haaglanden en Brijder Verslavingszorg.