project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Onderzoek GGD Haaglanden naar het gedrag bij de bestrijding van het coronavirus

We zijn allemaal al een tijd in de ban van het nieuwe coronavirus. Veel maatregelen zijn inmiddels versoepeld, maar ook zien we het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus weer oplopen. De overheid roept ons via een reeks van maatregelen op om ons aan de maatregelen te houden om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Doen we dit ook? En hoe ervaren we dat? Daarover gaat het vragenlijstonderzoek dat GGD Haaglanden, samen met andere GGD’en, uitvoert in opdracht van het RIVM en GGD GHOR Nederland.

Wilt u deelnemen? Dat kan hier! Vragenlijst corona RIVM - GGD


Meer informatie over het onderzoek vindt u hieronder.


Waarom doen wij dit vragenlijstonderzoek?

De GGD, RIVM en GGD GHOR Nederland voeren dit onderzoek uit om beter te begrijpen hoe mensen denken over de maatregelen, wat hun drijfveren zijn om zich hier aan te houden en wat de impact op mensen is. Het onderzoek gaat dus over ons gedrag, wat we vinden van de gedragsmaatregelen van de overheid en hoe het fysiek, mentaal en sociaal met ons gaat in Nederland in dit coronatijdperk.


Als we weten waarom mensen zich op een bepaalde manier gedragen, wat hun drijfveren en behoeften zijn, en hoe het met ze gaat dan kan de Overheid daar beleid op ontwikkelen. Zo kijkt de Overheid naar beleid dat helpt om de verspreiding van het coronavirus te beperken en stelt daarvoor gedragsmaatregelen vast. Communicatie speelt daarbij ook een belangrijke rol. We onderzoeken daarom onder andere of de communicatie goed en effectief is, of dat we iets moeten aanpassen. En ook wat het effect van de maatregelen is op gezondheid en welzijn van iedereen. Hoe beter we dit alles weten, ook vanuit gedragswetenschappelijk perspectief, hoe beter we in Nederland met elkaar het virus onder controle kunnen krijgen.


Over welk gedrag gaat het onderzoek?

Mensen wassen nu bijvoorbeeld regelmatig voor 20 seconden hun handen en houden altijd minimaal anderhalve meter afstand van elkaar. Maar lukt ze dat ook? Wat doen maatregelen zoals zoveel mogelijk thuisblijven met hoe mensen zich voelen? Dat willen we graag weten. In het onderzoek stellen we daarom vragen die met ons gedrag te maken hebben.


Uitkomsten van het onderzoek

Bent u benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek? Op deze pagina van de gezondheidsmonitor vindt u resultaten van eerdere rondes van het gedragsonderzoek.


Samenwerking RIVM, GGD’en en GGD GHOR Nederland

GGD Haaglanden voert het onderzoek uit in samenwerking met het RIVM en GGD GHOR Nederland en de wetenschappelijke adviesraad van het RIVM. Deze raad bestaat uit top-experts in de gedrags- en communicatiewetenschappen. Het onderzoek wordt uitgezet bij panels van verschillende GGD’en en via het verspreiden van de link, bovenaan dit bericht.


Meer informatie over het gedragsonderzoek vindt u op de website van het RIVM.