project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Nieuwe werkwijze voor patiënten met chronische hepatitis B

Op 1 mei 2018 start GGD Haaglanden met het direct doorverwijzen van patiënten met chronische hepatitis B, die bij de GGD zijn voor het bron- en contactonderzoek. Ook worden deze patiënten gevaccineerd tegen hepatitis A. Met de nieuwe werkwijze willen wij de zorg voor patiënten met chronische hepatitis B verbeteren.

Aanleiding

Bij patiënten met chronische hepatitis B blijft nu vaak onbekend of de ziekte chronisch actief of chronisch inactief is. Gevolg is, dat patiënten met chronische actieve hepatitis B niet altijd worden doorverwezen naar een hepatitisbehandelcentrum. Als de ziekte chronisch actief blijft, kan hier na jaren levercirrose en zelfs hepatocellulair carcinoom uit ontstaan. Patiënten met chronische hepatitis B hebben bij het krijgen van hepatitis A een grotere kans op complicaties. Daarom behoort de patiënt gevaccineerd te worden tegen hepatitis A.

Nieuwe werkwijze voor vaccinatie en verwijzing

De huidige werkwijze van melding en gesprek tussen de patiënt en de verpleegkundige van GGD Haaglanden blijft hetzelfde. Nieuw is, dat de GGD door middel van aanvullend bloedonderzoek gaat vaststellen of de patiënt chronisch actieve of chronisch inactieve hepatitis B heeft. Ook zal GGD Haaglanden de patiënt vaccineren tegen hepatitis A (indien vatbaar).