project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Meningokokken, type W

In mei hebben de media veel aandacht besteed aan de toename van meningokokken-W. De kans dat mensen in ons land meningokokkenziekte krijgen van deze meningokokken-W was vorig jaar 5 op 1 miljoen. Een zeer kleine kans dus.

Er zijn verschillende typen meningokokken. Het aantal infecties met meningokokken-W steeg de afgelopen jaren in Nederland. Daarom is besloten vanuit het Rijksvaccinatieprogramma om alle kinderen van 14 maanden en jongeren van 14 jaar een vaccinatie te geven die beschermt tegen de meningokokken typen A, C, W en Y.


De kans om ziek te worden is gering. Wilt u toch uw kind laten vaccineren, dan is een vaccinatie mogelijk. Maak hiervoor een afspraak bij uw huisarts of bij een vaccinatiecentrum zoals het reizigersspreekuur van de GGD. Het vaccin moet dan meestal zelf worden betaald, afhankelijk van zorgverzekeraar en eigen zorgpakket.

Meer informatie

Meer informatie over dit onderwerp vindt u op de website van het RIVM:


Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de afdeling Infectieziektebestrijding van GGD Haaglanden: telefoonnummer: 070 – 353 72 40, optie 0.