project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Mazelen in Zuid- en Oost-Europa

In een aantal Europese landen zijn momenteel uitbraken van mazelen, met name in Roemenië, Oekraïne, Italië, Frankrijk en Griekenland. Gaat u op reis naar 1 van deze landen? Dan is soms een eerdere vaccinatie tegen mazelen nodig (BMR-vaccinatie).

Voor wie geldt dit advies:

  • Personen die reizen naar Oost-Europese landen, zoals Roemenië en Oekraïne. Kijk voor een volledig overzicht van landen waar dit advies voor geldt op www.rijksvaccinatieprogramma.nl.
  • Personen die reizen naar Italië of Frankrijk EN zeer nauw contact hebben met de lokale bevolking (zoals logeren bij gezinnen). Voor een gewone vakantie wordt een vervroegde vaccinatie dus niet aanbevolen.
  • Personen die reizen naar Griekenland EN zeer nauw contact hebben met de lokale bevolking die tot de Roma behoren (zoals logeren bij gezinnen). Voor een gewone vakantie wordt een vervroegde vaccinatie dus niet aanbevolen.


Voor welke leeftijd geldt dit advies:

  • Uitsluitend voor kinderen tussen 6 en 14 maanden, die nog geen BMR-vaccinatie hebben gekregen.
  • of voor personen ouder dan 14 maanden en jonger dan 55 jaar die nooit een BMR hebben gekregen. Personen geboren vóór 1965 hebben normaliter mazelen doorgemaakt: zij zijn beschermd en hebben geen vaccinatie nodig.


Waar kunt u gevaccineerd worden?

Woont u in Den Haag dan kan deze vaccinatie voor kinderen tussen 6 en 14 maanden via het Centrum Jeugd & Gezin (CJG) geregeld worden. U kunt hiervoor contact opnemen met het CJG Den Haag via 0800 - 285 40 70 (gratis). Mocht deze afspraak niet lukken neemt u dan contact op met de GGD.


Woont u in een van de andere gemeenten van GGD Haaglanden, dan kunt u rechtstreeks een afspraak maken bij de GGD.


  • Bel voor een afspraak (070) 353 72 40, optie 1.
  • Hebt u vragen? Kies dan voor optie 2.

De kosten voor een BMR-vaccinatie bij de GGD zijn per persoon ongeveer € 49,- voor kinderen onder 16 jaar en € 60,- voor 16 jaar en ouder. Houd rekening met een wachttijd.


Als de BMR-vaccinatie voor de eerste verjaardag wordt gegeven moet deze herhaald worden als uw kind 14 maanden is.


Meer informatie

Meer over de mazelen leest u op de website van het RIVM.