project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Lood in kraanwater

Op woensdag 6 november publiceerden het RIVM en de Gezondheidsraad rapporten over lood in kraanwater. Als er in huis loden leidingen of nieuwe kranen en/of leidingen zijn, kan er lood in het kraanwater komen. Dit kan leiden tot een lager IQ bij ongeboren kinderen, flesgevoede zuigelingen en kinderen tot en met 7 jaar. Volwassenen die veel kraanwater drinken, lopen risico op nierschade of een licht verhoogde bloeddruk.

De afgelopen jaren is duidelijk geworden, dat lood schadelijker is dan eerder gedacht. De Gezondheidsraad en het RIVM hebben gekeken of vanwege deze nieuwe inzichten de bestaande adviezen moeten worden aangepast. Op basis van beide rapporten blijven deze adviezen grotendeels hetzelfde.


Advies bij loden leidingen

Het belangrijkste advies is om loden leidingen te vervangen. Zwangere vrouwen, zuigelingen en kinderen tot en met 7 jaar krijgen het advies flessenwater uit de winkel te gebruiken in plaats van kraanwater. Dit geldt ook voor het aanmaken van bijvoorbeeld flesvoeding, limonade, thee en soep en bij het bereiden van voedsel dat veel water opneemt.


Kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen kunnen kraanwater gebruiken, zolang het niet heel veel is (maximaal zo’n 1 liter voor kinderen tot 2 liter voor volwassenen). Daarbij moet het water na lange stilstand (ongeveer 8 uur) wel eerst 2 minuten worden doorgespoeld. Indien kinderen en volwassenen meer water drinken dan hiervoor is aangegeven, wordt geadviseerd flessenwater uit de winkel te gebruiken.


Advies bij nieuwe kranen en/of leidingen

Bij nieuwe kranen en/of leidingen in huis, is het advies deze de eerste 3 maanden goed door te spoelen. Laat een nieuwe kraan voor elke consumptie 10 seconden doorlopen. Spoel een nieuwe waterleiding 2 minuten door als deze lang (meer dan 8 uur) niet gebruikt is. 


Hoe kunt u controleren of u loden leidingen in uw woning heeft?

Met onderstaand stroomschema kunt u eenvoudig controleren of u nog loden binnenleidingen heeft.

Stroomschema lood (PDF, 6 MB)


Verder heeft Dunea een handig filmpje gemaakt hoe u loden leidingen in uw woning kunt herkennen.


Bekijk het filmpje van Dunea.


Meer informatie

Antwoorden op een groot aantal vragen zijn te vinden in de vragen- en antwoordenlijst die de GGD’en hebben gemaakt.