project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Lood in kraanwater

Op woensdag 6 november publiceerden het RIVM en de Gezondheidsraad rapporten over lood in kraanwater. Als er in huis loden leidingen of nieuwe kranen en/of leidingen zijn, kan er lood in het kraanwater komen. Dit kan leiden tot een lager IQ bij ongeboren kinderen, flesgevoede zuigelingen en kinderen tot en met 7 jaar. Volwassenen die veel kraanwater drinken, lopen risico op nierschade of een licht verhoogde bloeddruk.

Het kraanwater in Nederland is van hoge kwaliteit, veilig om te drinken en de gezondste keuze. Maar soms kan te veel lood in kraanwater voorkomen.

De afgelopen jaren is duidelijk geworden, dat lood schadelijker is dan eerder gedacht. De Gezondheidsraad en het RIVM hebben gekeken of vanwege deze nieuwe inzichten de bestaande adviezen moeten worden aangepast. Op basis van beide rapporten blijven deze adviezen grotendeels hetzelfde.


Adviezen bij loden leidingen

Het belangrijkste advies is om loden leidingen te vervangen. Zo lang dat (nog) niet gebeurd is, gelden de volgende adviezen:


  • Zwangere vrouwen, zuigelingen en kinderen tot en met 7 jaar wordt geadviseerd in plaats van kraanwater flessenwater uit de winkel te gebruiken. Dit geldt ook voor het aanmaken van bijvoorbeeld flesvoeding, limonade, thee, soep en het bereiden van voedsel dat veel water opneemt, zoals rijst en pasta.
  • Kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen kunnen kraanwater gebruiken, zo lang het niet heel veel is (maximaal 1 liter voor kinderen en 2 liter voor volwassenen). Daarbij moet het water na lange stilstand (ongeveer 8 uur) wel eerst 2 minuten worden doorgespoeld.


Adviezen bij nieuwe kranen en/of leidingen


  • Laat een nieuwe kraan bij elk gebruik voor consumptie eerst 10 seconden doorlopen.
  • Spoel nieuwe waterleidingen eerst 2 minuten door als de leiding lang (ongeveer 8 uur) niet is gebruikt.
  • Nieuwe kranen en nieuwe leidingen geven na 3 maanden geen lood meer af. Daarna kan het kraanwater zonder doorspoelen door iedereen gebruikt worden.


Hoe kunt u controleren of u loden leidingen in uw woning heeft?

Met onderstaand stroomschema kunt u eenvoudig controleren of u nog loden binnenleidingen heeft.

Stroomschema lood (PDF, 6 MB)


Verder heeft Dunea een handig filmpje gemaakt hoe u loden leidingen in uw woning kunt herkennen.


Bekijk het filmpje van Dunea.


Meer informatie

Antwoorden op een groot aantal vragen zijn te vinden in de vragen- en antwoordenlijst die de GGD’en hebben gemaakt.


Meer informatie over lood in kraanwater vindt u in de rubriek Woon Gezond.