project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Aantal soa's gedaald in regio Haaglanden

16 juli 2018 - In 2017 heeft het Centrum Seksuele Gezondheid (CSG) GGD Haaglanden meer cliënten gezien dan in 2016 waarbij in totaal evenveel soa’s zijn gevonden. Het aantal soa-consulten is gestegen met 5,1% naar 11.653 consulten.

Het soa-vindpercentage daalde hierdoor iets van 17% in 2016 naar 16,4% in 2017. De landelijke stijging van het soa-vindpercentage onder heteromannen wordt in Haaglanden niet gezien. Dit blijkt uit het jaarverslag 2017 van het CSG GGD Haaglanden.

Minder hiv en evenveel syfilis

Risicogroepen kunnen zich anoniem op soa’s laten testen bij het CSG GGD Haaglanden. Het gaat om mensen die gewaarschuwd zijn voor een soa, jongeren onder de 25 jaar, mensen met soa-gerelateerde klachten, sekswerkers, slachtoffers van seksueel geweld, mensen geboren in een land waar soa’s veel voorkomen, mannen die seks hebben met mannen (MSM) en partners van deze doelgroepen.

Bij al deze doelgroepen binnen het CSG is een daling te zien in het vindpercentage soa’s, behalve bij de mensen die gewaarschuwd zijn. Het hoogste vindpercentage van soa’s is onder de mensen die gewaarschuwd zijn en zij die klachten hebben, respectievelijk 28% en 22%.

Chlamydia is nog altijd de meeste gediagnosticeerde soa onder heteromannen (14,8%) en vrouwen (15,3%) binnen het CSG. Onder MSM wordt evenveel chlamydia als gonorroe gevonden (beide 8,1%). Het chlamydia vindpercentage is iets gedaald ten opzichte van 2016, het gonorroe vindpercentage is gelijk gebleven.

Het aantal nieuw gevonden hiv-infecties is verder gedaald. In 2017 werd bij 19 mensen hiv geconstateerd. Het aantal besmettelijke syfilis-infecties bleef stabiel met 86 keer. Acht maal werd besmettelijke hepatitis B-infectie vastgesteld.

Preventie

Preventie gebeurt onder andere door het op lokaal niveau aanbieden van zorg (soa-testen en vaccinaties) en het geven van voorlichting op externe locaties (bijvoorbeeld scholen) om de toegang tot de zorg te verbeteren. Ook vond er een expositie plaats met ketenpartners om goede seksuele gezondheid te bevorderen.

Sinds eind 2017 is het CSG met een PrEP spreekuur gestart voor MSM met een hoog risico op hiv. PrEP is een preventief medicijn dat een hiv-infectie voorkomt en wordt in combinatie met goede voorlichting en onder regelmatige medische controle verstrekt.

Jaarverslag Centrum Seksuele Gezondheid (CSG) 2017 (PDF, 3 MB)