project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Hou het veilig, ook tijdens de feestdagen

De feestdagen komen er weer aan. Ook dan moeten we ons aan de richtlijnen houden om elkaar niet het virus cadeau te doen. De GGD'en willen aan deze boodschap bijdragen met een animatie die we vanaf vandaag verspreiden.


Hoe vier je veilig de feestdagen tijdens de lockdown?

Tijdens kerst (24, 25 en 26 december) mag u maximaal drie mensen (boven de 13 jaar) ontvangen. Met oud- en nieuwjaar mag u maximaal twee mensen ontvangen (boven de 13 jaar). Dit kan uiteraard alleen met de inachtneming van de basisregels, waaronder 1,5 meter afstand houden van uw gasten. Iedereen moet zich tijdens de feestdagen aan de regels houden. Ook als u geen klachten heeft en zelfs als u een negatieve testuitslag heeft ontvangen. Een testuitslag is namelijk een momentopname. Het geeft alleen aan dat u op het moment van afname geen corona had. Daarna kunt u weer besmettelijk voor anderen zijn.Een paar tips om de feestdagen fijn en gezond te vieren tijdens de lockdown:

  • Doe ruim van te voren boodschappen. Kies hiervoor een rustig moment en ga alleen naar de winkel. Of support een lokale ondernemer en haal een feestmaal bij een restaurant in de buurt.
  • Vier de feestdagen thuis zo klein mogelijk. Kijk hierbij vooral naar wat wel kan en geniet van de kleine momenten. Wees creatief en gebruik digitale middelen om meer mensen samen te brengen.
  • Heeft u of heeft een van uw huisgenoten klachten? Ontvang dan geen bezoek en laat u testen. Vraag bezoek met klachten niet te komen.
  • Verdeel de gasten over meerdere dagen.
  • Ontvangt u bezoek? Zet de meubels dan vast klaar op 1,5 meter; aan tafel en in de zitkamer.
  • Denk ook aan uw medemens; geef tijdens de feestdagen wat extra warmte door; stuur een kaartje, bel eens wat vaker met iemand die het moeilijk heeft of breng wat lekkers langs.


(Milde) Klachten? Laat u testen

Testen met (milde) klachten is nog steeds belangrijk, ook tijdens de lockdown. De GGD neemt meer testen af dan ooit en ook tijdens de feestdagen staan we voor u klaar via coronatest.nl of 0800-1202.


De GGD wenst u heel fijne en vooral gezonde dagen toe!

Alles over: