project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

GGD Haaglanden zet 200.000ste prik

Zoetermeer, 30 april 2021 – Vanochtend heeft GGD Haaglanden op zijn vaccinatielocatie Silverdome de 200.000ste COVID-19 vaccinatie gezet sinds de start op 11 januari van dit jaar. Het gaat om zowel eerste als tweede vaccinaties. Dit betreft alleen door de GGD gezette prikken en niet door huisartsen en binnen instellingen. Tot en met 29 april zijn er in de regio Haaglanden zo’n 135.000 inwoners gevaccineerd.

De 200.000ste GGD-prik werd gezet in aanwezigheid van burgemeester Bezuijen en GGD Haaglanden directeur Annette de Boer. Kees Omtzigt (68) was de gelukkige: “Ik ben heel erg blij en opgelucht dat ik ben gevaccineerd, ik kon eerlijk gezegd niet wachten. Het geeft een fantastisch gevoel dat ik ben beschermd en daarmee mijn directe omgeving ook. Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen mijn voorbeeld volgen.”


Mijlpaal
Ook Annette de Boer, directeur van GGD Haaglanden, is blij met deze mijlpaal: “Het is geweldig dat al zoveel inwoners uit onze regio met 1 of 2 prikken zijn gevaccineerd en dat dit aantal de komende tijd snel verder zal oplopen. Als GGD zijn we daar in elk geval klaar voor en ik ben trots op mijn collega’s die zich elk dag opnieuw met ziel en zaligheid inzetten om dit zo goed mogelijk te laten verlopen. We krijgen veel positieve reacties van mensen die door ons zijn gevaccineerd, dat is geweldig te horen.”


Doelgroepen
GGD Haaglanden heeft tot nu toe zorgmedewerkers uit de langdurige zorg, mensen geboren in of voor 1955, mensen met het Syndroom van Down en mensen met een BMI hoger dan 40 gevaccineerd. Ook inwoners geboren in 1961 kunnen online een afspraak maken voor een vaccinatie. Wie geboren is in de jaren 1956 t/m 1960 wordt gevaccineerd door de huisarts.


Vaccinatiebereidheid
Hoewel het vaccineren dus in volle gang is en naar tevredenheid verloopt, heeft directeur De Boer ook zorgen over de vaccinatiebereidheid onder bepaalde groepen. “Met name onder mensen met een migratieachtergrond en laaggeletterden zien we terughoudendheid om zich te laten vaccineren. Algemene informatie bereikt deze mensen onvoldoende en dat is verontrustend.” Diverse gemeenten spelen hier inmiddels op in met eigen communicatie. Zo is de gemeente Den Haag gestart met maatwerk richting specifieke doelgroepen. Annette De Boer: “Samen met verschillende organisaties, partners en sleutelfiguren zoals buurtvaders- en moeders, imams en sportcoaches zet de gemeente zich enorm in om de vaccinatiebereidheid te verhogen. De GGD ondersteunt haar hierbij, onder andere tijdens kleinschalige bijeenkomsten. Het is belangrijk dat dit gebeurt, zodat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren als enige weg uit deze crisis.”


Opschalen
Op dit moment en in de komende tijd vaccineert de GGD dagelijks tussen de 4500 – 5000 mensen per dag. Dit is op basis van de huidige vaccinatieleveringen. Naarmate het aantal beschikbare vaccins toeneemt, zal de GGD de dagelijkse prikcapaciteit verder opschalen tot meer dan 45000 prikken per week. Op maandag 3 mei opent GGD Haaglanden een vaccinatielocatie in de Broodfabriek in Rijswijk waarmee het aantal vaccinatielocaties zeven bedraagt. Tot en met 29 april zijn 133.658 inwoners van Haaglanden minimaal één keer gevaccineerd door de GGD. Van hen hebben 50.212 (38%) twee vaccinaties ontvangen. In het aantal prikken van 200.000 zitten ook mensen die buiten de regio wonen.