project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

GGD Haaglanden opent XL-testlocatie in Rijswijk

Woensdag 4 november 2020 is gestart met de bouw van een XL-testlocatie in de evenementenhal van de Broodfabriek in Rijswijk. Het streven is dat de locatie woensdag 11 november gereed is, zodat GGD Haaglanden kan starten met testen. De testlocatie heeft ruimte voor ten minste 12 teststraten en er kunnen 2500 tot 3000 tests per dag uitgevoerd worden. Het gaat hierbij om sneltesten (antigeentesten), zo nodig in combinatie met de gebruikelijke PCR-testen. De Broodfabriek wordt één van de XL-testlocaties in Nederland en is een samenwerking tussen GGD Haaglanden, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), GGD GHOR Nederland, het Landelijk Coördinatieteam Diagnostische Keten, VNO-NCW, Defensie, Veiligheidsregio Haaglanden, gemeente Rijswijk en laboratoria.

“Om de toenemende vraag naar coronatests aan te kunnen, schaalt GGD Haaglanden flink op. We hebben op dit moment zeven teststraten in de regio Haaglanden waarvan drie in Den Haag. Op basis van de landelijke roadmap is de intentie uitgesproken om eind december 2020 een maximale capaciteit van 6.200 tests per dag in de regio Haaglanden te kunnen uitvoeren. Deze XL-testlocatie komt hier bovenop. De testlocatie is toegankelijk voor iedereen met coronavirus gerelateerde klachten en is een mooie ontwikkeling in de bestrijding van het coronavirus”, aldus Annette de Boer, directeur GGD Haaglanden.

Aanmelden voor een test

Mensen met klachten die kunnen wijzen op het nieuwe coronavirus (COVID-19), zoals hoesten, neusverkoudheid en/of koorts, kunnen zich gratis laten testen in de locatie Broodfabriek. Testen kan uitsluitend bij klachten en op afspraak.

Dit kan op 2 manieren:


Zorg- of onderwijspersoneel met klachten passend bij het coronavirus kan zich met prioriteit laten testen bij de GGD. Dit kan alleen op afspraak, via het speciale landelijke coronatest prioriteitsnummer 0800-8101.

Bereikbaarheid en openingstijden

De testlocatie in de Broodfabriek is in principe dagelijks van 8.30 tot 20.45 uur open. Dit is afhankelijk van de vraag. De locatie is zowel per auto, fiets als lopend goed bereikbaar. Bij de testlocatie worden mensen vanuit hun auto getest. Eventuele voetgangers en fietsers kunnen lopend door de teststraat. Zie voor meer informatie over alle testlocaties in regio Haaglanden www.ggdhaaglanden.nl/coronatest.

Bij de XL-locatie start GGD Haaglanden met het afnemen van sneltesten, zo nodig in combinatie met de gebruikelijke PCR-testen. Sneltesten kunnen helpen het coronavirus beter te bestrijden, omdat de uitslag snel bekend is.

De bezoekers van de teststraat krijgen de uitslag niet ter plekke medegedeeld, maar ontvangen deze binnen een uur digitaal.