project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

GGD Haaglanden hervat reguliere bron- en contactonderzoek

GGD Haaglanden hervat op maandag 16 november het reguliere, volledige bron- en contactonderzoek (bco). Dit was voor ons sinds medio september als gevolg van de enorme stijging van het aantal besmette personen niet langer mogelijk en werd daarom bijgesteld naar risico-gestuurd onderzoek. Kern van deze werkwijze was het zo snel mogelijk bereiken van mensen die daadwerkelijk een risico (kunnen) vormen in de verspreiding van het virus.

Als gevolg van een afname van het aantal besmettingen én een uitbreiding van onze capaciteit is volledig bron- en contactonderzoek in de regio Haaglanden inmiddels weer mogelijk en wordt er door ons zoals te doen gebruikelijk contact opgenomen met elke besmette persoon.

Bron- en contactonderzoek is en blijft cruciaal in de bestrijding van het coronavirus en vormt een belangrijk onderdeel in ons werk. Hiervoor nemen we na de melding van een besmetting binnen 24 uur telefonisch contact op met de patiënt. Waarbij we ook  medewerkers kunnen inzetten die andere talen dan de Nederlandse spreken, zo nodig schakelen we de tolkentelefoon in.

In het gesprek wordt nagegaan wat de mogelijke bron van besmetting is, worden eventuele clusters gesignaleerd (meerdere besmettingen rond één locatie/gebeurtenis) en contacten van de patiënt geïnventariseerd zodat deze kunnen worden gewaarschuwd. Hiermee zorgen we ervoor dat mensen die (mogelijk) besmet zijn in thuisquarantaine gaan, zodat ze anderen niet kunnen besmetten. Ook vragen we hen zich te laten testen als ze klachten ontwikkelen.