project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

GGD Haaglanden deze week gestart met vaccinatie dak- en thuislozen

Den Haag, 27 mei 2021 – Op 25 mei zijn we in regio Haaglanden gestart met het vaccineren van dak-, thuislozen. Want als je geen vaste woonplek hebt, of om een andere reden afstand tot de zorg, heb je ook recht op een vaccinatie. Daarom hebben we in regio Haaglanden o.a. een mobiel prikteam ingezet die de komende weken naar verschillende locaties toe gaat. Onder andere naar maatschappelijke opvangcentra en de vrouwenopvang waar mensen op een bepaalde dag en tijdstip worden uitgenodigd voor een vaccinatie.

Nauwe samenwerking

De dak- en thuislozen worden gevaccineerd met het Janssen vaccin, zodat ze maar 1 keer worden opgeroepen en het laagdrempeliger is voor hen. Aukje Elzenga – GGD-coördinator en projectleider licht toe: “Bij de noodopvanglocaties worden mensen steeds in de ochtend geprikt, want dan zijn ze nog aanwezig op de locatie. Op de andere locaties verschilt dit. De doelgroep loopt uiteen van drugsverslaafden tot heel angstige mensen. En weer anderen staan te springen om gevaccineerd te worden. Daarom werken we ook nauw samen met straatverpleegkundigen, die deze mensen ook echt kennen. Zodat we zoveel mogelijk mensen bereiken en gemotiveerd krijgen om zich te laten vaccineren.”


Risicogroep

Er is afgelopen dinsdag 25 mei gestart met vaccineren bij de Kessler Stichting, deze week worden 11 locaties aangedaan, de week erna 15 en de week daarop staat het mobiele prikteam ook bij het daklozenloket. Aukje Elzenga over hoe zo’n dag eruitziet: “De mensen van het mobiele prikteam halen vroeg in de ochtend de vaccins op bij ADO, vervolgens gaan ze naar de verschillende priklocaties. De mensen op de locaties zijn heel divers, het vaccineren gaat in de regel heel goed. Soms komen mensen niet opdagen, maar iedereen die een prik komt halen is er een. We gaan net zo lang door totdat we zoveel mogelijk mensen uit deze doelgroep gevaccineerd hebben. Maandag a.s. gaan we naar Delft en Zoetermeer.”


Het GGD Haaglanden mobiel team bestaat uit: 2 administratieve, 2 prikkers, 1 voorbereider en 1 arts. De komende weken wordt door de GGD’en met gemeenten verder gewerkt aan het in kaart brengen van de dak- en thuislozen die nog niet in beeld zijn. Voor deze groep worden nieuwe prikdagen georganiseerd om een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad te bereiken.