project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Geneesmiddelenbureau keurt coronavaccin goed

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft het vaccin van Pfizer en BioNTech tegen COVID-19 goedgekeurd. Dit werd kort daarop gevolgd door goedkeuring van de Europese Commissie waarmee het middel op de Europese markt mag worden gebruikt en verkocht. De eerste vaccins zullen naar verwachting op 26 december worden gedistribueerd.

Nederland ontvangt in eerste instantie 507.000 doses, goed voor 250.000 inentingen. De werkzaamheid van het Pfizervaccin schrijft twee vaccinaties (giften) voor, het eerste op dag 1 en het tweede op dag 22. Het eerste vaccin wordt op 8 januari gezet. Op 11 januari volgt vaccinatie op de eerste drie locaties in Nederland. Regio Haaglanden behoort niet tot die drie locaties, maar zal op 18 januari beginnen met vaccineren.

Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft geen ernstige bijwerking gevonden. Volgens het EMA heeft het Pfizer/BioNTech vaccin een effectiviteit van 95%. Zowel volgens EMA als het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, is er slechts sprake van lichte bijwerking zoals hoofdpijn (39%), vermoeidheid (37%), spierpijn (25%) en koorts (8%).

Nederland heeft in totaal 6 soorten vaccins aangekocht, waarvan de tweede het Moderna vaccin is. Deze wordt naar verwachting op 6 januari 2021 goedgekeurd. Moderna is op basis van hetzelfde principe ontwikkeld als het Pfizer/BioNTech vaccin, waardoor beide vaccins vergelijkbare bijwerkingen hebben en alleen op bewaarcondities flink van elkaar verschillen.

Meer informatie

Vaccinatiestrategie (PDF, 82 kB)

Tijdlijn eerste vaccinatieronde (PDF, 58 kB)