project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Eerste vaccinaties gezet in 2 Haagse moskeeën

GGD Haaglanden is op vrijdag 1 oktober begonnen met vaccineren tegen corona in 2 Haagse moskeeën: Al Madinah aan de Loosduinseweg en in de Turks Islamitische Culturele Stichting Moskee aan de Kempstraat. Dat gebeurde aansluitend op het vrijdaggebed. Beide moskeeën zijn ook de komende vrijdagen van 14.00 uur tot 18.00 uur toegankelijk voor iedereen die zich wil laten vaccineren; ook voor mensen uit de wijk die niet verbonden zijn aan de moskeeën of niet-gelovig zijn. Het plan is om het aantal bijzondere priklocaties, zoals moskeeën, binnenkort verder uit te breiden.

Vaccineren in de moskee past in het streven van gemeente Den Haag en GGD Haaglanden om de vaccinatiegraad zo groot mogelijk te krijgen. Bij de wijk- en doelgroepgerichte aanpak werken gemeente en GGD samen met verschillende partners in de stad, zoals levensbeschouwelijke organisaties.


“Religieuze motieven spelen bij het vaccineren wat ons betreft eigenlijk geen rol. De Islam stelt de gezondheid van de mens voorop”, zegt voorzitter Derwisj Maddoe van de Federatie Islamitische Organisaties in Den Haag. Samen met wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid zette hij vandaag in moskee Al Madinah, in de volksmond ook bekend als Faizul Islam, de stempels in de vaccinatie-paspoorten.


“De lage vaccinatiebereidheid onder migranten heeft vaak te maken met onwetendheid. Het valt niet altijd mee om fabels en feiten over vaccineren te onderscheiden. Tegelijk hebben migranten vaker moeite met overheidsvoorlichting, of omdat zij die niet begrijpen, of niet kunnen vinden, of niet vertrouwen. Daarom is de samenwerking met sleutelfiguren in de wijken zo belangrijk. Moskeeën staan midden in het wijkleven. Wij juichen dit initiatief dan ook van harte toe”, aldus Maddoe.


Wethouder Kavita Parbhudayal: “Vaccineren is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Je doet het niet alleen voor jezelf, je doet het voor elkaar. Als gemeente hebben wij veel kennis over de verschillende doelgroepen in de stad. Met maatwerk-voorlichting en het meteen ter plekke aanbieden van de vaccinatie zijn wij in staat meer mensen te bereiken in onze diverse stad. Elke prik is er één. Voor GGD Haaglanden is dat een enorme klus. We mogen trots zijn op hun inzet”.


GGD Haaglanden geeft de corona-vaccinaties al geruime tijd op drie centrale locaties in Den Haag (Sportlaan) en regio (Appelgaarde, Leidschendam-Voorburg en Mozartlaan, Delft). Passend in de aanpak om wijkgericht te vaccineren, wordt sinds juni ook in buurtcentra, gezondheidscentra en bibliotheken geprikt. Ook wordt een prikbus ingezet. En nu komen daar dus nog bijzondere locaties, zoals moskeeën, bij.


Ank Teuwen, projectleider teststraten en vaccinatielocaties van GGD Haaglanden: “Het is bijzonder om te zien hoe betrokken en bereidwillig de diverse besturen van de moskeeën zijn om hun steentje bij te dragen. De afgelopen weken heb ik persoonlijk mogen ervaren hoe gastvrij wij door de diverse moskeeën zijn ontvangen. Hun deuren staan wagenwijd open voor een ieder om zich te laten informeren en/of te laten vaccineren”.


Priklocatie Al Madinah moskee, Den Haag

Alles over: