project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Deel het kerstgevoel, niet het virus

Het coronavirus kan zich razendsnel verspreiden. Vaak denken we dat onze familie of vrienden vast geen corona hebben. Een gezellig etentje of bezoek is voor het virus de perfecte kans om zich te verspreiden. Met de feestdagen voor de deur maken wij, artsen infectieziektebestrijding, ons ernstig zorgen over de komende weken.

De kerst zal soberder zijn dan we gewend zijn. Met minder gasten, het wordt hoe dan ook een kerst en oud-en-nieuwperiode die we ons allemaal gaan herinneren.

Natuurlijk horen wij ook de geluiden dat mensen van plan zijn om toch met meer mensen Kerst of oud-en-nieuw te vieren. Doe dat niet! Dat fijne samenzijn kan ernstige en onherstelbare gevolgen hebben.

Een nieuwe besmettingsgolf door Kerst en oud-en-nieuw kunnen we ons absoluut niet veroorloven. Want alle seinen staan al op rood. In de afgelopen weken zijn de aantallen positief geteste mensen, de ziekenhuis- en IC-opnames fors gestegen. De druk op de ziekenhuizen en op de IC’s is enorm. Er worden meer mensen met COVID-19 opgenomen dan er van af gaan. Het is al zover dat heel veel planbare operaties en behandelingen niet meer doorgaan omdat er simpelweg geen tijd of plek is. Tel daarbij op dat ook het zorgpersoneel niet op volle sterkte is door uitval of ziekte.

Kortom, de rek is eruit. Met de winter nog voor de boeg is dat een angstig vooruitzicht.

Natuurlijk wilt u niemand besmetten of zelf besmet raken. Maar juist door op meerdere dagen achter elkaar verschillende mensen te ontmoeten wordt de kans dat u besmet raakt of dat u anderen ongemerkt besmet, groot.

Deel het kerstgevoel, niet het virus. Daarom, onze tips.  

Tips voor Kerst:

  • Vier Kerst bij voorkeur met de mensen waar u mee in huis woont.
  • Nodig niet meerdere dagen na elkaar verschillende gasten uit. Beperk uw contacten
  • Ga niet meerdere dagen na elkaar bij anderen op bezoek.
  • Kies voor de woning met de meeste ruimte, ventileer goed.
  • Maak een extra grote tafel (of aparte tafels), zodat u ook écht 1,5 m afstand kunt houden.
  • Bent u verkouden, voelt u zich niet lekker, of heeft u andere (milde) klachten. Blijf thuis, zeg het bezoek af, en maak een afspraak om je te laten testen. Ook met kerst en oud-en-nieuw staat GGD Haaglanden voor je klaar.
  • Woont u dicht bij elkaar: laat ieder een gang maken en bezorg deze bij elkaar. Dan eet iedereen toch hetzelfde diner.
  • Via videobellen kunt u op afstand samen zijn ook met een hapje en een drankje.
  • Maak er een bijzondere Kerst van door filmpjes of gedichten te delen of digitaal spel of bingo te spelen of wat dacht u van online Karaoke.
  • Zoek de buitenlucht op en sluit dan eventueel af met een kop koffie buiten in plaats van binnen samen te komen.


Het virus kunnen we alleen samen stoppen. Dankuwel.

Wij wensen iedereen hele fijne en veilige feestdagen.