project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Datadiefstal gegevens coronatesten

Dit weekend zijn twee medewerkers van het landelijke coronatest afsprakennummer aangehouden op verdenking van datadiefstal. Zij zouden tegen betaling persoonsgegevens uit de GGD-systemen hebben aangeboden. Terwijl veel Nederlanders grote negatieve gevolgen van het coronavirus ondervinden, willen criminelen persoonlijk gewin halen uit de gegevens van mensen die zich laten testen. GGD GHOR Nederland heeft aangifte gedaan en de zaak is door de politie en het OM in behandeling genomen.

André Rouvoet, voorzitter GGD GHOR: “Wij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van onze systemen. Iedereen die zich bij ons laat testen moet daarop kunnen vertrouwen. Daarom zijn we onmiddellijk bezig om verdere maatregelen te treffen. Deze criminele activiteit is een klap in het gezicht van 17 miljoen Nederlanders, die allemaal lijden onder de coronacrisis. Waarvan velen zich proberen te houden aan alle maatregelen in deze tijden. Dat er dan mensen zijn die over de rug van al deze mensen geld willen verdienen is ongehoord.”


Kan ik mijn gegevens laten verwijderen of anonimiseren?

U heeft het recht om een verzoek te doen tot verwijdering of anonimisering van uw gegevens. Let wel, met het anonimiseren of verwijderen van uw gegevens is het voor de GGD minder goed mogelijk om de verspreiding van het virus te monitoren of tegen te gaan.


Het verzoek voor anonimiseren/verwijderen kunt u per e-mail indienen. Dan kan via: privacyggd@ggdhaaglanden.nl onder vermelding van: Verwijderen/anonimiseren van mijn gegevens. Uw verzoek zullen wij zo spoedig als mogelijk in behandeling nemen. U ontvangt daar nog nader bericht over, waarbij wij ook zullen aangeven op welke wijze wij de verificatie van uw identiteit uitvoeren. De beantwoording van uw verzoek zal dan zo spoedig mogelijk elektronisch plaatsvinden tenzij u aangeeft dit niet te willen.


Lees hier alle informatie over uw rechten met betrekking tot veiligheid van uw persoonlijke gegevens.


Veelgestelde vragen en antwoorden