project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Coronavirus in regio Haaglanden: vier nieuwe besmettingen en twee herstelde patiënten

10 maart 2020 - Een veertiger uit Leidschendam-Voorburg, een echtpaar uit Pijnacker-Nootdorp en een zeventiger uit Den Haag zijn besmet met het nieuwe coronavirus. Dit is gisteravond vastgesteld na laboratoriumonderzoek. Daarnaast zijn twee eerder vermelde patiënten uit Den Haag met het coronavirus hersteld. In totaal zijn er nu acht besmettingen met het virus in regio Haaglanden.

De vrouw uit Leidschendam-Voorburg en het echtpaar uit Pijnacker-Nootdorp hebben contact gehad met twee verschillende patiënten die het coronavirus hebben. Zij zitten alle drie met ziekteverschijnselen in thuisisolatie, maar zijn aan de beterende hand. De zeventiger uit Den Haag bevindt zich in isolatie in een  ziekenhuis.

 

Contactonderzoek

GGD Haaglanden is direct een contactonderzoek gestart om in kaart te brengen met wie de personen die in thuisisolatie zitten tijdens de besmettelijke periode contact hebben gehad. Deze mensen worden door de GGD benaderd. Zij moeten tijdens de incubatietijd van 14 dagen hun gezondheid in de gaten houden. Als zij klachten krijgen die passen bij het nieuwe coronavirus, worden zij gevraagd thuis te blijven en contact op te nemen met GGD Haaglanden. Als een contactonderzoek voor de zeventiger in het ziekenhuis nodig is, dan voert het ziekenhuis dit contactonderzoek uit. Voor eventueel contactonderzoek buiten het ziekenhuis heeft GGD Haaglanden de regie.


Alertheid                               

GGD Haaglanden en het RIVM blijven alert op mogelijke nieuwe besmettingen.
Mochten er nieuwe besmettingen gevonden worden, dan past de GGD hetzelfde protocol toe: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt en zijn/haar contacten. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.

Meer informatie

Mensen kunnen voor meer informatie over het coronavirus terecht op de website van het RIVM en de website Rijksoverheid.nl/corona of bellen met het landelijke informatienummer: 0800-1351.