project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Coronabewijs voor reizen en vakantie

Wilt u reizen binnen de Europese Unie? Dan heeft u een coronabewijs nodig. U kunt dit bewijs laten zien met de CoronaCheck-app.

Digitaal Corona Certificaat

Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) maakt het makkelijker om binnen de Europese Unie te reizen tijdens de coronapandemie. Het DCC is het digitale bewijs dat iemand:


 • recent negatief getest is op corona, of;
 • gevaccineerd is tegen corona met een door EMA goedgekeurd vaccin, of;
 • hersteld is van een coronabesmetting.


Landen in Europa bepalen zelf welke van deze bewijzen worden geaccepteerd bij binnenkomst in het land en onder welke voorwaarden. Bijvoorbeeld welke type testen geaccepteerd worden en hoe oud een test mag zijn. Ook andere maatregelen, zoals quarantaine voor reizigers, bepalen de lidstaten zelf. Bekijk wijsopreis.nl voor de laatste stand van zaken in het land van uw bestemming.


Het DCC kan sinds 1 juli in alle EU-lidstaten worden gebruikt.


Vaccinatie is geen voorwaarde

Vaccinatie is en wordt géén voorwaarde om binnen de Europese Unie (EU) te reizen. Het DCC is ook te verkrijgen met een negatieve testuitslag of een bewijs van herstel.


CoronaCheck-app

In Nederland is het DCC onderdeel van de CoronaCheck-app. In deze app zitten 2 QR-codes: één voor internationaal gebruik en één voor gebruik in Nederland om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot een bepaalde activiteit. De reden voor dit verschil is dat de QR-code voor internationaal reizen meer persoonsgegevens zal bevatten. Hierbij wordt uiteraard ook goed gekeken naar privacy en databeveiliging.


Problemen met de CoronaCheck-App?

Hebt u problemen om uw coronabewijs te regelen via de CoronaCheck-app? Krijgt u bijvoorbeeld geen vaccinatiebewijs na corona en 1 vaccinatie of is de testuitslag niet zichtbaar in de app? Op de website van de Rijksoverheid vindt u informatie hoe u deze en andere problemen kunt oplossen.

Liever een print op papier?

Heeft u geen smartphone of print u uw coronastatus liever? Via coronacheck.nl/print kunt u uw negatieve test, volledige vaccinatie of herstelbewijs printen op papier en meenemen als u op reis gaat. Heeft u geen computer of smartphone, dan kunt u vanaf 1 juli terecht bij het CIBG, de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van VWS, zij helpen u graag verder.


Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer weten over het gebruik van deze app? Bekijk dan de veelgestelde vragen over het coronabewijs op de pagina van de Rijksoverheid. Deze informatie wordt regelmatig bijgewerkt. Let op: er is veel belangstelling voor de app. Het ministerie van VWS werkt hard om alle aanvragen te verwerken maar loopt soms tegen technische problemen aan. Lees meer over praktische problemen en oplossingen.


Reizigerstesten

Reist u vanuit Nederland naar het buitenland? Bekijk dan altijd eerst het reisadvies. Voor een reis binnen de Europese Unie heeft u een coronabewijs nodig. U komt aan een coronabewijs als u volledig gevaccineerd bent of als u kunt aantonen dat u corona heeft gehad. Geldt dat niet voor u? Dan kunt u zich in juli en augustus 2021 gratis laten testen bij aangesloten testlocaties. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor buitenlandse toeristen die vanuit Nederland naar een ander land reizen.


Plan op tijd een afspraak in

U kunt vanaf 30 juni een afspraak maken voor een gratis test via www.testenvoorjereis.nl. U bent zelf verantwoordelijk om op tijd een afspraak in te plannen. Dit kan al 2 weken voordat u zich moet laten testen.


Welke test heb ik nodig?

Of u een NAAT(PCR)-test of antigeen(snel)-test nodig heeft, hangt af van uw reisbestemming. Bekijk daarom altijd eerst het reisadvies van uw bestemming voor de regels die er gelden. Hier staat bijvoorbeeld ook hoe oud uw test maximaal mag zijn voordat u een land in reist. En let op: de regels kunnen kort voor uw vertrek nog veranderen.


 • Voor een antigeen-sneltest kunt u terecht bij één van de organisaties die zijn aangesloten bij Stichting Open Nederland. Kijk op testenvoorjereis.nl hoe u dit regelt.
 • Voor een PCR-test kunt u terecht bij de GGD. U belt hiervoor 0800 - 5005. Dit kan 7 dagen per week van 8.00 tot 20.00 uur. Digitaal een afspraak maken is niet mogelijk.
 • Heeft u klachten? Dan kunt u via de gewone weg (telefonisch en digitaal) terecht bij de GGD.


Zo werkt het:

 • Bepaal via wijsopreis.nl welke adviezen er gelden voor het land waar u naartoe gaat.
 • Bepaal welke documenten u nodig heeft om op reis te kunnen gaan.
 • Bepaal welke test noodzakelijk is voor uw reis.
 • Ga naar testenvoorjereis.nl en bepaal bij welke testaanbieder u zich laat testen:
 • Voor een antigeen-sneltest kunt u terecht bij een commerciële testaanbieder.
 • Voor een PCR-test kunt u terecht bij de GGD. Om een afspraak te maken belt u een speciaal telefoonnummer, dit gaat niet via de reguliere weg.


De uitslag

Laat u zich testen via de GGD? Binnen 30 uur krijgt u de uitslag. Het duurt ongeveer 26 uren voordat uw uitslag bekend is, daarna nog ongeveer 4 uren voordat het ook zichtbaar is in de CoronaCheck-app.


Goed om te weten, de GGD is niet juridisch aansprakelijk voor eventuele schade of kosten wanneer uw uitslag niet op tijd binnen is. Dit staat in de disclaimer, waar u aan de telefoon mee instemt bij het maken van een afspraak:


De GGD kan niet garanderen dat u uw testuitslag op tijd hebt. Heeft u schade doordat u uw testuitslag niet op tijd hebt? Dan is de GGD hiervoor niet aansprakelijk. Heeft u extra kosten doordat u de testuitslag niet op tijd kreeg? Bijvoorbeeld voor een hotel of een vliegticket? Dan betaalt u die zelf. De GGD betaalt geen kosten door een te late testuitslag.


Meer informatie

Heeft u vragen over reizen en vakanties? Kijk dan op:


Heeft u vragen over de CoronaCheck-app? Kijk dan op:

Heeft u vragen over het coronavirus? U kunt terecht bij het publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +31 20 205 1351.