project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Corona testbeleid bij kinderen

Het testbeleid voor kinderen t/m 12 jaar wordt gelijk gesteld aan het testbeleid voor kinderen vanaf 12 jaar in verband met de Engelse variant van het coronavirus. De reden hiervoor is om beter zicht te krijgen op de verspreiding van SARS-CoV-2 en het voorkomen van de nieuwe zogenaamde Britse variant (SARS-CoV-2 VOC -variant of concern- 202012/01) bij jonge kinderen.

Ouders van kinderen t/m 12 jaar worden verzocht hun kinderen met klachten passend bij COVID-19 te laten testen, om zodoende meer zicht te krijgen op de verspreiding van het virus. Kinderen die getest worden, blijven thuis totdat de uitslag bekend is. Testen van kinderen jonger dan 12 jaar wordt in ieder geval dringend geadviseerd als:


  • de klachten niet alleen bestaan uit neusverkoudheid (bijv. als er ook sprake is van hoesten, koorts en/of benauwdheid), of anderszins ernstig ziek is.
  • er een indicatie is in het kader van een bron- en contactonderzoek,.
  • het kind deel uitmaakt van een uitbraakonderzoek.


Het toelatingsbeleid op scholen en kindercentra blijft in principe onveranderd. Momenteel zijn kinderdagverblijven en scholen gesloten. Kinderen blijven zoveel mogelijk thuis, behalve als zij in aanmerking komen voor de noodopvang of vallen onder een andere uitzondering. Kinderen met alleen verkoudheidsklachten mogen zo nodig naar de noodopvang, maar moeten thuisblijven bij verergering van deze klachten met hoesten, koorts en/of benauwdheid of als zij getest gaan worden en/of in afwachting van het testresultaat.


Het thuisblijfadvies voor huisgenoten is ongewijzigd.