project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Corona-test voor zorgmedewerkers met gezondheidsklachten

Vanaf maandag 6 april kunnen zorgmedewerkers met mogelijk corona gerelateerde gezondheidsklachten zich laten testen bij onze testlocatie in Pijnacker-Nootdorp. De test is bedoeld voor zorgmedewerkers die wonen en/of werken in regio Haaglanden en niet in een ziekenhuis werken. Zij kunnen zich in het eigen ziekenhuis laten testen.

Waarom testen voor zorgmedewerkers?

Zorgmedewerkers werken iedere dag met kwetsbare mensen. Daarom is het van groot belang dat er duidelijkheid komt zij met gezondheidsklachten kunnen blijven werken. Minister Hugo de Jonge heeft op de persconferentie van 31 maart 2020 aangekondigd dat al het zorgpersoneel in Nederland vanaf 6 april, bij klachten, getest moet kunnen worden op corona: “Als we door te testen weten dat zij geen corona hebben, kunnen zij aan het werk blijven. Als zij wel corona hebben, dan moeten ze thuis blijven en voorkomen we op die manier verdere verspreiding”.


Wie kunnen zich laten testen?

De test is bedoeld voor:

  • Zorgmedewerkers met klachten die kunnen duiden op een besmetting met het coronavirus;
  • die wonen en/of werken in regio Haaglanden;
  • en niet in een ziekenhuis werken


Indicatiestelling 

De bedrijfs- of instellingsarts is verantwoordelijk voor de indicatiestelling en voor de testaanvraag.  Als de indicatiestelling niet door een arts van de instelling gedaan kan worden, bijvoorbeeld bij ZZP’ers, dan doet GGD Haaglanden dit.


Aanmelding voor de test via de GGD

  • U kunt door uw bedrijfs- of instellingsarts worden aangemeld. Hiervoor moet deze een aanmeldformulier invullen en mailen naar: coronatest@ggdhaaglanden.nl.
  • Heeft u geen instellings- of bedrijfsarts, bijvoorbeeld omdat u ZZP’er bent? Geeft u dit dan duidelijk in de e-mail aan. In dat geval stelt GGD Haaglanden de indicatie in overleg met u.
  • Wij nemen dan zo snel mogelijk telefonisch contact met u op om een afspraak in te plannen. Ons streven is om dat nog dezelfde dag te doen.
  • U ontvangt per mail een afspraakbevestiging met de datum, tijd en locatie van de test.


Testuitslag

De GGD geeft de uitslag van de testen door aan de aanvragend arts. Heeft de GGD de indicatie gesteld, dan nemen wij bij een positieve uitslag telefonisch contact met u op. Is de uitslag negatief, dan ontvangt u van ons een email.

Deze uitslag kunt u binnen 48 uur na afname van de test verwachten. Mochten er heel veel aanvragen tegelijk zijn, dan kan het iets langer duren.


Inzetbaarheid personeel 

Wij willen benadrukken dat wij geen uitspraken doen over of werknemers wel of niet mogen werken. Dit is een beslissing die de instelling en de bedrijfsarts zelf maken. Ons advies hiervoor is om zoveel mogelijk COVID-19 patiënten thuis laten blijven tot ze 24 uur klachtenvrij zijn. Als dat de continuïteit van de zorg in het gedrang brengt, denken we graag mee wat de beste oplossing hiervoor kan zijn. 


Vragen? 

Met vragen kunt u dagelijks tussen 08:30 en 17:00 uur bellen naar 070-353 72 40. Kiest u eerst voor  optie 0 en daarna voor optie 4.

Alles over: