project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Commerciële sneltesten coronavirus

Er zijn steeds meer commerciële partijen die coronatesten aanbieden. Deze testen zijn niet altijd veilig of betrouwbaar. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de kwaliteit van deze commerciële tests.

Als u positief test op het coronavirus, moeten uw testresultaat en uw contactgegevens door de commerciële partij worden doorgestuurd naar de GGD. Wij kunnen dan bron- en contactonderzoek doen en u adviseren over isolatie of quarantaine. Bovendien wil de GGD weten hoeveel mensen het virus hebben en waar het virus is. Alleen met die informatie kunnen we het virus op een goede manier indammen.


Het RIVM doet veel onderzoek naar de betrouwbaarheid van coronatesten. Inmiddels zijn enkele sneltesten goedgekeurd. Er zijn strenge eisen verbonden aan sneltesten. Het RIVM wil dan ook dat er altijd een BIG-geregistreerde arts aanwezig is in een teststraat. Hij/zij moet erop toezien dat de test op de juiste manier gebruikt en uitgevoerd wordt.


PCR-test

Als GGD werken wij met de PCR-test. Een test waarvan het RIVM de uitslag vertrouwt. In onze teststraten zijn altijd BIG-geregisteerde medewerkers aanwezig. Daarnaast zijn de laboratoria waar de GGD mee werkt geaccrediteerd. Het laboratorium is dan onderzocht en goedgekeurd door de inspectie. Het RIVM houdt een lijst bij van deze goedgekeurde laboratoria.


Sneltesten

Veel bedrijven die coronatesten aanbieden, werken met andere type testen. De zogenoemde sneltesten. De uitslag van deze testen zijn volgens het RIVM niet altijd te vertrouwen, zelfs als de sneltest door het RIVM gevalideerd is. Dat komt doordat een antigeen sneltest minder gevoelig is dan een PCR-test. Een sneltest werkt alleen als er veel virus aanwezig is. Als je een sneltest afneemt bij iemand zonder of alleen milde klachten (weinig virus aanwezig), is de uitslag niet betrouwbaar. Een negatieve test moet daarom bevestigd worden met een PCR-test. In afwachting van de uitslag van de PCR-test moet de persoon thuisblijven.


Controleer altijd vooraf of het bedrijf volgens de regels werkt. Op dit moment neemt de GGD alleen positieve uitslagen in behandeling van de in Nederland gevalideerde testen: Panbio COVID-10-Ag rapid test (Abbott), BD Veritor COVID test (Becton Dickinson) en SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test (Roche). De GGD volgt hierin de richtlijnen van het LCI/RIVM.


Meer informatie

meer informatie over PCR-testen, sneltesten en zelftesten op de website van de Rijksoverheid.

Factsheet sneltests (PDF, 134 kB)