project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Pas op voor de bastaardsatijnrups

In het duingebied en op de stranden van regio Haaglanden is de bastaardsatijnrups gesignaleerd. De rups is waargenomen bij Ter Heijde en bij het havenhoofd bij Scheveningen.

Klachten

De rups heeft veel brandharen, die bij contact klachten kunnen veroorzaken als heftige jeuk, huiduitslag en irritatie van de ogen en luchtwegen. Ook als u geen rechtstreeks contact met de rups heeft, kunt u klachten krijgen. De brandharen kunnen namelijk ook door de wind meegevoerd worden en zo op de huid of in kleding terechtkomen.

Wat kunt u doen?

Draag kleding die uw lichaam bedekt. Het beste is om kleding die besmet is met brandharen heel grondig te wassen (liefst op 60ºC). Bent u toch in aanraking gekomen met de brandharen? Dan kan het helpen om de huid direct na blootstelling met plakband te strippen. Spoel de huid en ogen goed met water. De klachten verdwijnen meestal na 2 dagen tot 2 weken vanzelf. Hebt u last van hevige jeuk? De drogist en de apotheek hebben hier verschillende middelen voor. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Tijdelijke overlast

De meeste overlast is in mei en begin juni, dan heeft de rups veel brandharen over zijn gehele lijf. De rupsen starten in de loop van juni met het spinnen van cocons en in juli verschijnen vervolgens de vlinders. Zodra de rupsen gaan verpoppen, neemt de grootste overlast af.

Meer informatie

Meer informatie over de bastaardsatijnrups vindt u in de rubriek Gezonde Zomer.