project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Reisvaccinaties

Zorgeloos op reis met de juiste inentingen

 • Door gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen
 • Altijd een verantwoord advies op maat
 • LCR geregistreerd

Reist u naar het buitenland?

Maak dan een afspraak bij onze Reizigerszorg voor advies en eventueel vaccinatie. Dit kan via telefoonnumer 070 353 72 40.


In veel landen heersen namelijk ziekten als malaria, polio of hepatitis A of B. Dan is het belangrijk dat u zich laat inenten of andere maatregelen treft. Voor sommige landen is een vaccinatie zelfs verplicht. Kijk voor een actueel advies per land op de website GGD Reisvaccinaties.

Vaccineer op tijd, bij voorkeur 6-8 weken voor vertrek. Ook bij last-minute reizen is vaccineren aan te raden.


N.B. persoonlijke adviezen worden niet telefonisch of per e-mail gegeven. Voor een persoonlijk advies bent u dagelijks van harte welkom op het spreekuur.


Advies op maat

Een verpleegkundige kijkt samen met u naar de gezondheidsrisico’s, uw reisroute en activiteiten. U krijgt advies op maat, de benodigde vaccinaties en recepten voor bijvoorbeeld malariapillen.

Let op: voor een advies over tuberculose en eventueel een TBC-vaccinatie wordt u door onze afdeling reizigerszorg doorverwezen naar de afdeling Tuberculosebestrijding. Houdt u er rekening mee dat hiervoor soms een aparte afspraak gemaakt moet worden. U hoort tijdens het consult of u in aanmerking komt voor verwijzing naar de TBC-afdeling. Bent u in onze vestiging Den Haag, dan kijken we meteen of u aansluitend terecht kunt. De afdeling Tuberculosebestrijding is gevestigd in hetzelfde gebouw.


Wat neemt u mee naar de afspraak?

Neem in ieder geval een geldig paspoort of identiteitskaart en een geprinte en ingevulde gezondheidsverklaring (PDF) / health declaration form (PDF) mee naar uw afspraak.

Gezondheidsverklaring (PDF, 88 kB)

Health declaration form (PDF, 90 kB)


Bezit u 1 of meer van de volgende documenten? Neem die dan ook mee:

 • kindervaccinatieboekje van het Rijksvaccinatieprogramma of consultatiebureau
 • militair vaccinatieboekje
 • lijst van voorgeschreven medicijnen
 • beschrijving van uw reis (route en activiteiten)


Belangrijk om te weten

 • Kinderen onder de 16 jaar hebben voor reizigersadvies en -vaccinaties begeleiding of schriftelijke toestemming nodig van de ouder of voogd.
 • Neem bij verhindering minstens 24 uur van te voren telefonisch contact met ons op. Verschijnt u zonder opgaaf van reden niet op uw afspraak? Dan moet u € 20,50 per persoon betalen.
 • Bij griepverschijnselen (koorts hoger dan 38 graden en luchtwegklachten) raden wij u aan telefonisch uw afspraak te verzetten.
 • Heeft u prikangst? Meld dit dan bij de verpleegkundigen van GGD Reizigerszorg. Zij hebben ervaring met mensen met prikangst en zij weten hiermee goed om te gaan.

Bijwerkingen en beschermingsduur

Beschermingsduur vaccinatie

De beschermingsduur van uw vaccinatie is afhankelijk van het soort vaccinatie. De geldigheid varieert van een aantal weken tot mogelijk zelfs levenslang. Soms zijn meerdere vaccinaties nodig om een lange beschermingsduur te bereiken.

Bijwerkingen vaccins

U kunt lichte lokale klachten voelen zoals pijn, roodheid en zwelling rondom de injectieplaats. Daarnaast zijn ook andere bijwerkingen zoals hoofdpijn, moeheid en koorts mogelijk. Deze klachten gaan meestal vanzelf over. Is dit niet het geval, neem dan contact op met uw huisarts en/of GGD.

Bekijk de beschermingsduur en bijwerkingen per vaccinatie op de website GGD Reisvaccinaties.