Sla navigatie over Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Haagse aanpak gezond gewicht

Preventie van overgewicht in Den Haag

Steeds meer mensen zijn zwaarder dan gezond voor hen is, ook kinderen. Een ongezonde leefstijl is bij meer dan 95% van de mensen met overgewicht de oorzaak. GGD Haaglanden pakt overgewicht actief aan met de Haagse Aanpak Gezond Gewicht (HAGG). Dit programma richt zich op 3 punten: voorkomen, signaleren en begeleiden.

Leefstijl veroorzaakt overgewicht

Overgewicht heeft alles te maken met de juiste energiebalans. Eten en drinken leveren energie en door te bewegen verbrandt deze energie. Bij meer dan 95% van de mensen wordt overgewicht veroorzaakt door een ongezonde leefstijl: te veel eten en te weinig bewegen. Soms zit het in de familie, maar dat betekent niet dat het erfelijk is.. Meestal zit overgewicht in de familie omdat kinderen slechte eetgewoontes van hun ouders overnemen.

Overgewicht bij kinderen

Kinderen kiezen niet bewust voor hun leefstijl. Ouders bepalen vaak wat kinderen eten en hoe vaak en lang zij buitenspelen, tv kijken en sporten. Kinderen en ouders moeten dus sámen leren dat het leuk is om genoeg te bewegen en dat het belangrijk is om gezond te eten.

Soms kan pesten een belangrijke oorzaak van overgewicht zijn. Kinderen die veel gepest worden kunnen troost zoeken in eten.

Grafiek 1: Percentage overgewicht onder 3- tot 16-jarigen naar etniciteit. Den Haag 1999-2011.

Voorkomen

In sommige wijken in Den Haag heeft wel 30% van de kinderen overgewicht. Zij lopen meer risico op ziektes als hart- en vaatziekten en diabetes. Licht overgewicht is vrij eenvoudig terug te brengen tot een gezond gewicht. Bij ernstig overgewicht is dat veel lastiger. Daarom is voorkomen zo belangrijk.

Een gezonde leefstijl helpt overgewicht te voorkomen. Verschillende organisaties zetten zich in om dit te bevorderen. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om afwijkingen in gewicht zo vroeg mogelijk op te merken.

Signaleren

Het op tijd opmerken van overgewicht is vooral een taak van de Jeugdgezondheidszorg. Daarnaast richt het project "De Gewichtige Vakleerkracht (GVLO)" zich op het vroegtijdig signaleren van kinderen met overgewicht.

Begeleiden

Kinderen met (ernstig) overgewicht worden begeleid om weer een gezond gewicht te krijgen. De integrale jeugdgezondheidszorg (JGZ) staat hierin centraal.

De artsen en verpleegkundigen van de Jeugdgezondheidszorg adviseren welke begeleiding het beste bij het kind past. Dit kan variëren van een advies over voeding tot het doorverwijzen naar het Juliana Kinderziekenhuis, waar kinderen met ernstig overgewicht met gezondheidsgevolgen (ook wel morbide obesitas genoemd) geholpen worden.

Meer informatie over HAGG

Meer informatie over de Haagse Aanpak Gezond Gewicht leest u in de Factsheet en de Whitepaper.