Genotmiddelen, wat weet jij?

Genotmiddelen

Welkom op deze website. Je vindt hier informatie over diverse onderwerpen. Door middel van challenges ga je er ook zelf mee aan de slag.

Mis je iets of heb je tips voor ons? Laat het ons weten via hoelekkergajij@ggdhaaglanden.nl

Informatie voor jongeren

Hoe lekker ga jij?

Gamen

Gamen doe ik heel graag, vooral samen met vrienden. Dat is wel meer geworden sinds corona er is en we niet zo vaak meer echt af kunnen spreken. Het is heel gezellig en zelf zie ik er ook geen kwaad in. Ik kan me wel voorstellen dat sommigen zich er wat in kunnen verliezen. Ik vergeet ook wel eens de tijd. Laatst zou ik naar een vriend gaan voor zijn verjaardag. Uiteindelijk kon ik niet meer gaan omdat hij voor later al iemand anders uitgenodigd had. Nu zet ik voor de zekerheid maar mijn alarm als ik een afspraak heb.

Wat weet jij?

  • Wat maakt gamen leuk en wanneer weet je dat je te veel gamet?

    Gamen is heel leuk. Heb je slechter contact met je ouders en/of je vrienden, speel je langer dan gepland? Dan game je misschien te veel. Daarnaast kun je je verdrietig, boos of eenzaam gaan voelen omdat andere dingen slechter gaan. Veel gamen kan zorgen voor een slechtere concentratie, lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en rugpijn of dat je aankomt.

  • Hoeveel uur gamen per dag is eigenlijk nog normaal?

    Volgens experts is 3 uur gamen per dag nog normaal voor kinderen vanaf 12 jaar. Maar game jij 2 uur per dag en merk je dat het slechter gaat met school of je vrienden? Dan kan 2 uur gamen per dag voor jou al te veel zijn.

Roken

Ik ben echt wel met mijn uiterlijk bezig, ik wil er gewoon goed uitzien. Ik sport veel en doe er alles aan om niet dik te worden. Al mijn vriendinnen zijn helemaal hooked aan het roken. Dan hebben ze minder trek, zeggen ze. Mij niet gezien hoor, daar krijg je een slechte huid van. Ik blow alleen maar en doe soms een waterpijp met wat vrienden. Dat is een een stuk minder slecht want dan is de rook gefilterd. Da’s meer puur natuur, zeg maar. Toch?

Blowen

Soms vind ik het wel gezellig om bij vrienden thuis te blowen of te drinken. Meestal is dat gewoon gezellig en niets aan de hand. Vorig weekend hadden we het laat gemaakt en ik had gedronken en geblowd. Eigenlijk weet ik niet goed hoe ik thuis ben gekomen. De volgende dag werd ik in mijn bed wakker met al m’n kleren nog aan. Mijn ouders waren heel boos omdat ik kennelijk de voordeur de hele nacht open had laten staan. Best een eng idee dat ik mij helemaal niets meer kan herinneren van die avond.

  • Wat zijn eigenlijk de effecten van blowen én drinken?

    Cannabis heeft invloed op je bewustzijn. Hoe jij de wereld ervaart, verandert. Er kan ook sprake zijn van een verdovende werking. Het gevoel dat je vóór het gebruiken van hasj en/of wiet had, wordt versterkt.

    Alcohol heeft een verdovend effect op je hersenen. Onder andere op het deel wat er voor zorgt dat je nadenkt over je gedrag en wat de gevolgen zijn. Hierdoor kun je dus ook veel minder goed nadenken over de keuzes die je maakt. Je grenzen vervagen, waardoor je sneller dingen doet die je normaal niet zou doen.

Energiedrankjes

Red bull is mijn favoriete frisdrank. Lekker zoet, daar hou ik van. Ik drink het altijd ’s ochtends want ik slaap slecht en krijg door de red bull weer een beetje energie. Vorig weekend was ik aan het chillen met vriendinnen en lekker aan de red bull. Toen werd ik me toch misselijk! Gruwelijk kotsen, echt! Dit heb ik nog nooit gehad. Mijn hart ging ook echt mega tekeer. Ik ben toch maar even naar de huisarts gegaan, want dit wil ik niet meer.

  • Hoe komt het dat het verkeerd kan vallen?

    Als je te veel energydrank drinkt, kan dit ook negatieve effecten hebben. Zoals slechter slapen, verhoging van de bloeddruk en hartslag. Ook kun je dikker worden door energiedrink omdat er zoveel suiker in zit.

Lachgas

Lachgas? Ja, daag! Ik heb het 1 keer gedaan, maar zo boeiend vond ik het niet. Mijn beste vriend heeft het wel vaak gedaan maar die is een keer keihard gevallen omdat ‘ie er duizelig van was. Hij heeft een week met de blauwe plekken rondgelopen. Volgens mij doet ie het nu ook niet meer. En van de week zag ik mijn broer met zijn vriendin zitten in het parkje achter ons huis. Ze waren een beetje raar aan het doen, eentje lag op de grond, de ander hing over een tafel heen. Snapte eerste niet goed wat het was, maar toen zag ik de ballonnen in hun handen. Lachgas…. Ik dacht zelf echt, als het dat met je doet, moet er niet aan denken dat ik ergens in een parkje op de grond lig te ijlen.

  • Wat gebeurt er met je hersenen als je lachgas gebruikt?

    Lachgas heeft invloed op je hersenen. Als je lachgas inhaleert, krijg je namelijk geen zuurstof meer binnen maar alleen lachgas. Je waarneming verandert. Wat je hoort, ziet en voelt, loopt in elkaar over. Geluiden kunnen anders klinken en je kunt daardoor een lachbui krijgen. Vandaar de naam ‘lach’gas. Het effect houdt enkele minuten aan. Langdurig lachgasgebruik kan zorgen voor vitamine B12 tekort, concentratieproblemen en hallucinaties, die beangstigend kunnen zijn.

Alcohol

Voor het schoolfeest drinken we altijd lekkere mixdrankjes. We vinden dat het dan gezelliger wordt en dat we dan tenminste lekker kunnen dansen. Bij het laatste schoolfeest zijn we alleen niet zo ver gekomen. Eén van m’n vriendinnen die normaal super veel kan drinken, werd opeens ziek, al na een paar glazen. Ze begon te wankelen, af en toe vielen haar ogen dicht en op een gegeven moment was ze bewusteloos. We wisten niet goed wat we moesten doen. Onze ouders wisten niet van het drinken. Toen hebben we besloten om de ambulance te bellen, ze moest helaas naar het ziekenhuis omdat ze een alcoholvergiftiging had.

  • Wat gebeurt er met je lichaam als je een alcoholvergiftiging hebt?

    Bij een alcoholvergiftiging wordt de concentratie alcohol in het bloed zo hoog dat je bewusteloos en in coma kan raken. Bij jongeren kan dit al gebeuren bij het drinken van 5 glazen binnen 2 uur. De kans op bewusteloosheid is dan groot. Het is dan erg belangrijk dat er een ambulance wordt gebeld zodat er zo snel mogelijk de juiste hulp komt.

Samenwerkingspartners

Drugskompas

Vanuit DrugsKompas zijn wij op de hoogte van feiten, trends en ontwikkelingen op het gebied van alcohol, drugs, gamen en social media. DrugsKompas is er met name voor jongeren (12 t/m 23 jaar) met vragen hierover. Facebook & Instagram: @drugskompas
www.drugskompas.nl
Lees meer over www.drugskompas.nl

YOUZ

Bij Youz Preventie ondersteunen wij kinderen en jongeren (en hun ouders) om zich op een gezonde manier te ontwikkelen. Wij bieden trainingen rondom o.a. weerbaar­heid, stress en spanning thuis of op school en faalangst.
www.youz.nl
Lees meer over www.youz.nl

JIP

Het Jongeren Informatie Punt (JIP) geeft gratis informatie, advies en hulp aan jongeren tussen de 12 en 27 jaar. Alles is vertrouwelijk en anoniem. Het JIP heeft maar één doel: jou verder helpen!
www.jiphaaglanden.nl
Lees meer over www.jiphaaglanden.nl

CJG Den Haag

Op de middelbare school word je 2 keer uitgenodigd voor een Gezondheids­check. Samen bespreken we de groei, ontwikkeling, leefstijl en alle andere vragen die je hebt. Tussendoor een vraag? Je bent altijd welkom bij je jeugdverpleegkundige op school!
www.cjgdenhaag.nl
Lees meer over www.cjgdenhaag.nl

GGD Haaglanden

www.hoelekkergajij.nl is een website voor jongeren met informatie over een gezonde leefstijl. Alle informatie is gecheckt en als betrouwbaar beoordeeld door GGD Haaglanden.
www.hoelekkergajij.nl
Lees meer over www.hoelekkergajij.nl