Milieu en veiligheid

Ongedierte

Verschillende soorten plaagdieren

  • Bedwantsen

    Heeft u jeuk en kleine, rode bijtwondjes (vlekjes, bultjes) op de huid? Ziet u bloedvlekjes op de lakens? Dan bent u misschien gebeten door bedwantsen. Ze kunnen leven in naden van het matras, lattenbodem of spiraal van het bed of in kieren in de muur, vloer en plinten.

    afbeelding van een bedwants

    Wat zijn de risico’s voor uw gezondheid?

    U kunt niet ziek worden van bedwantsen maar omdat ze bijten en jeuk veroorzaken zijn ze wel erg vervelend. En de meeste mensen krijgen ook veel stress van het idee dat er beestjes in hun bed zitten.

    Meer informatie over bedwantsen

    Op www.ggdleefomgeving.nl vindt u meer informatie over bedwantsen en wat u zelf kunt doen om ze te voorkomen en te bestrijden.

    Lees ook het artikel ‘Bedwantsen, terug van weggeweest’ voor meer informatie (RIVM).

  • Ratten

    De bruine rat komt in Nederland het meest voor. Bruine ratten hebben een voorkeur voor verblijf in de openbare ruimte. Ze houden van vochtige plekken zoals het riool of langs het water. Ze komen af op zwerfvuil en etensresten. Ratten zijn alleseters: zij houden, net als mensen van koolhydraatrijk voedsel zoals pizza, patat, brood en fruit. Zij dringen gebouwen binnen als daar voedsel is en er schuilplekken te vinden zijn.

    afbeelding van een rat

    Overlast van ratten

    Ratten knagen aan verpakte levensmiddelen, textiel, papier, isolatiematerialen, leidingen en kabels. Ratten graven holen en gangenstelsels als schuilplaats. Soms doen ze dit ook in de leefomgeving van mensen.

    Wat zijn de risico’s voor uw gezondheid?

    Ratten zijn soms dragers van ziekteverwekkers waar mensen ziek van kunnen worden. Via ontlasting en de urine vervuilen zij voedsel en water. Dit kan bijvoorbeeld voedselvergiftiging veroorzaken. Soms treedt leptospirose op (ziekte van Weil) of een infectie met het hantavirus.

    Als u werkt met in het wild levende ratten kijk dan op de website van het LCI: Aandachtspunten voor het werken met in het wild levende ratten.

    Wat kunt u zelf doen om overlast van ratten te voorkomen?

    Op www.ggdleefomgeving.nl leest u wat u zelf kunt doen om overlast van ratten te voorkomen of ze te bestrijden. Als de buren ook overlast hebben van ratten, bespreek dan samen wat jullie kunnen doen.

  • Muizen

    Binnenshuis kan de huismuis voorkomen. Huismuizen zijn alleseters. Ze houden vooral van granen, peulvruchten en vetrijk voedsel. Ze kunnen lang zonder drinken, maar moeten elke dag eten. Muizen komen voor in ruimten waar voedingsmiddelen of eetbare grondstoffen te vinden zijn, onder of achter kasten, in ruimten tussen muren of tussen plafonds. Een volwassen muis kan door een kier van 0,5 centimeter een gebouw binnendringen.

    Op www.ggdleefomgeving.nl vindt u informatie over de risico’s voor uw gezondheid en wat u zelf kunt doen om overlast te voorkomen en te bestrijden. Hebben uw buren ook last van muizen? Dan is het verstandig samen deze maatregelen te bespreken.

    Muis komt uit gat uit de muur en loopt over glazen pot

  • Papiervisjes en zilvervisjes

    Het verschil tussen een papiervisjes en een zilvervisjes is lastig te zien. Het misschien wel belangrijkste verschil zit in de favoriete leefomgeving: het zilvervisje komt u tegen in de badkamer, het papiervisje in de boekenkast. Vooral papiervisjes kunnen flinke schade veroorzaken aan bijvoorbeeld boeken en archieven.

     

    Wat zijn de risico’s voor uw gezondheid?

    Papiervisjes en zilvervisjes vormen geen risico voor de gezondheid. Op www.nvpb.org leest u hoe u overlast kunt ervaren van papier- en zilvervisjes en wat u zelf kunt doen om overlast te voorkomen.

    twee papiervisjes op papieren ondergrond

  • Duiven

    Bepaalde soorten vogels als meeuwen, duiven, kauwen, kraaien en spreeuwen kunnen voor overlast zorgen. In veel steden vormen vooral verwilderde stadsduiven een steeds groter wordend probleem. Verwilderde stadsduiven broeden voornamelijk binnen de bebouwde kom. Er zijn in de stad genoeg droge, hoge plekjes (balkons, vensterbanken) te vinden waar ze ongestoord kunnen nestelen. Bovendien blijft daar waar mensen komen altijd wel wat voedsel achter.

    Op www.ggdleefomgeving.nl leest u op welke manier u overlast kunt ervaren van duiven, wat de risico’s zijn voor uw gezondheid en wat u zelf kunt doen om overlast van duiven te voorkomen.

 

Ongedierte en gezondheid

Meer informatie over ongedierte en gezondheid vindt u op www.ggdleefomgeving.nl. Op de website van de Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven kunt u meer informatie vinden over de verschillende diersoorten.

Advies nodig over uw gezondheid en ongedierte?

Neem contact op met de afdeling Leefomgeving van GGD Haaglanden voor advies over de gezondheidsrisico’s van ongedierte via gezondheidenmilieu@ggdhaaglanden.nl of (088) 355 01 00.

Meer informatie over ongedierte