Milieu en veiligheid

Voedselveiligheid

Hoe voorkom ik voedselvergiftiging?

Een goede hygiëne in de keuken is het allerbelangrijkst:

  • Was regelmatig de handen: in ieder geval na toiletbezoek en voordat u eten gaat klaarmaken en eten.
  • Handdoeken en vaatdoeken moeten schoon zijn, anders verspreid u daarmee juist allerlei ziekmakende bacteriën en virussen.Wissel deze minstens elke dag en als ze er vies uitzien of vies aanvoelen.
  • Heeft u rauw vlees gesneden of bewerkt? Gebruik de materialen dan niet voor ander voedsel. Dit geldt ook voor snijplanken! Let op de houdbaarheid van producten.
  • Houd rauw vlees en vooral kip apart van ander voedsel. Het is niet nodig om kip te wassen. Gaat u barbecueën of gourmetten? Zorg dan dat het vlees al voorgegaard is. Bewaar het vlees en vis zo koel mogelijk en afgedekt.
  • Als u iets over hebt dat warm is en u wilt het in de koelkast bewaren wacht dan tot het afgekoeld is. Als u warme dingen in de koelkast zet stijgt de temperatuur in de koelkast waardoor de producten eerder kunnen bederven.
  • Pas ook goed op met het opwarmen van eerder klaargemaakt eten. Bewaar dat niet langer dan 2 dagen in de koelkast en verhit de restjes voor gebruik goed. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
  • De kaarten ‘5x veilig’ van het Voedingscentrum helpen u om veilig om te gaan met (de bereiding van) voedsel.
  • Bent u op vakantie in een warm land? Daar is het risico op een voedselinfectie groter. Let goed op bij het eten van voedsel bij bijvoorbeeld kraampjes én op het servies en bestek dat gebruikt is. Twijfelt u? Eet het dan niet.

Meer informatie over milieu en veiligheid